Cinci polițiști de elită au fost reținuți la Marsilia. Aceștia sunt acuzați că ar fi omorât un tânăr în timpul revoltelor din iulie

Data publicării:
politisti arestati la marsilia pentru ca ar fi omorat un tanar cu flash-ball
Procurorul care se ocupă de caz a sugerat că este „probabil” ca Bendriss să fi murit după „un șoc violent la nivelul toracelui cauzat de un proiectil de tip „flash-ball””, o armă controversată a poliției, care i-a provocat un stop cardiac. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Cinci ofițeri de poliție din Marsilia au fost reținuți pentru audieri în legătură cu moartea unui tânăr de 27 de ani, în timpul revoltelor de la 1 iulie. Aceștia se numărau printre cei 20 de membri ai unității tactice de elită Raid (cercetare, asistență, intervenție, descurajare), informează The Guardian.

Acum sunt interogați cu privire la rănile suferite de Mohamed Bendriss în timpul tulburărilor naționale din Franța, după împușcarea de către poliție a unui adolescent în suburbiile Parisului, pe 27 iunie, în timpul unei opriri în trafic.

Procurorul care se ocupă de caz a sugerat că este „probabil” ca Bendriss să fi murit după „un șoc violent la nivelul toracelui cauzat de un proiectil de tip „flash-ball””, o armă controversată a poliției, care l-a determinat să intre în stop cardiac.

Centrul orașului Marsilia a izbucnit în revolte și jaf la sfârșitul lunii iunie, după moartea tânărului Nahel Merzouk, în vârstă de 17 ani, la Paris.

Se știe că Bendriss se plimba cu scuterul său în oraș la momentul revoltelor. A fost găsit mort după ce s-a simțit rău în afara casei mamei sale. O examinare post-mortem a descoperit urme ale unei leziuni toracice despre care se crede că ar fi fost cauzată de arma poliției cunoscută în Franța ca LBD (lanceur de balle de défense) care trage gloanțe mari de cauciuc.

A fost deschisă o anchetă cu privire la acuzațiile de cauzare a morții prin „utilizarea sau amenințarea unei arme”. Mai mulți ofițeri și civili au depus mărturie, a adăugat procurorul într-un comunicat.

„În acea noapte au avut loc revolte și jaf în zonă, dar nu este posibil să se stabilească dacă victima a luat parte sau dacă doar se plimba cu scuterul în acea zonă”, a spus procurorul.

Kaouther Ben Mohamed, președintele “Angry Marseille”, care a organizat un marș de protest după împușcarea lui Nahel, a declarat că mama lui Bendriss a spus că fiul ei nu a fost la revolte.

Ancheta vine după ce patru ofițeri de poliție din Marsilia au fost investigați oficial – echivalentul francez al acuzației – pentru violență împotriva unui bărbat pe nume Hedi, în vârstă de 22 de ani, care și-a pierdut o parte din craniu după ce ar fi fost bătut de poliție și lovit cu proiectil flash-ball.

Trei dintre ei au fost eliberați preventiv, dar ținerea în custodie a celui de-al patrulea ofițer i-a determinat pe colegi să intre în concediu medical în semn de protest. Ofițerul a recunoscut că a tras LBD, dar a spus că nu a văzut pe nimeni rănit.

O a treia anchetă a fost dispusă după ce Abdelkarim Y, în vârstă de 22 de ani, unul dintre verii lui Bendriss, și-a pierdut un ochi după ce a fost lovit și el de un LBD, în noaptea de 30 iunie.

Partenera lui Bendriss așteaptă al doilea copil. Avocatul ei, Arié Alimi, a spus că revoltele și jafurile din Marsilia nu pot justifica rănile lui Bendriss și ale vărului său. „Este incontestabil astăzi că nici Abdelkarim, nici Mohamed nu au comis vreo pagubă sau violență”, a spus Alimi.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri