Cine e noul șef Wagner în Africa. E văzut ca un erou după ce a pierdut trei degete și merge cu un SUV fără plăcuțe de înmatriculare

Data actualizării: Data publicării:
mercenar wagner
Cine e noul șef Wagner în Africa. E văzut ca un erou după ce a pierdut trei degete și merge cu un SUV fără plăcuțe de înmatriculare. FOTO: Profimedia Images

La prima vedere pare a fi opusul mercenarilor Wagner, este tatuat, are barbă și părul lung, a studiat economia la Paris și vorbește fluent rusă, engleză, spaniolă și franceză. Intră în cele mai bune restaurante, are imaginea unui erou în Republica Centrafricană și călătorește constant în Camerun, Ciad, Sudan, Niger sau Mozambic. Este vorba despre Dmitri Sitîi, cel care a preluat acum conducerea operațiunilor Wagner în Africa.

Sitîi nu are o relație bună cu președintele rus Vladimir Putin, scrie Bild, care subliniază că rămâne de văzut care va fi atitudinea Kremlinului față de el.

Ce îl face pe Dmitri Sitîi atât de imprevizibil pentru Putin este că mulți dintre autocrații Africii îl susțin.

De când Sitîi și-a pierdut trei degete de la mâna dreaptă într-un atentat cu bombă la sfârșitul anului 2022, s-a bucurat de un statut de erou în rândul populației din Republica Centrafricană, de unde conduce afacerea Wagner. El a răspândit teoria că Franța s-ar afla în spatele atentatului în care a primit un pachet-capcană.

În capitala Bangui, grupuri de tineri poartă tricouri cu chipul lui Sitîi, iar Wall Street Journal scrie că aceștia îl văd ca pe „revoluționarul Che Guevara”.

Sitîi locuiește într-o vilă de lux care a fost cândva reședința președintelui. Proprietatea este păzită ca o unitate militară de luptători Wagner. Mașina pe care o conduce Sitîi (SUV Toyota) nu are plăcuțe de înmatriculare, deoarece toată lumea îl cunoaște în oraș.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Sitîi intră în cele mai bune restaurante și în vilele miniștrilor și călătorește constant în țări vecine precum Camerun, Ciad, Sudan, Niger dar și în Mozambic.

Dmitri Sitîi a fost înrolat în rândul Wagner în 2015, când Evgheni Prigojin îi dăduse ca sarcină să coordoneze așa-numita „armată de troli“, care se ocupa cu răspândirea informațiilor false pe internet cu scopul de a influența alegerile din SUA.

Sitîi a ajuns rapid confidentul lui Prigojin, iar apoi a mers în Republica Centrafricană ca interpret în 2018. Acolo, a urcat rapid în ierarhia Wagner. A condus operațiunile non-militare ale mercenarilor Wagner în Africa și a înființat companii-paravan, cum ar fi compania minieră „Lobaye Invest”, care exporta aur, diamante, cherestea, minerale și alte mărfuri.

În același timp, a construit o rețea media care cuprindea ziare, posturi radio și TV, cu scopul de a sprijini conducerea dictatorilor și de a răspândi propagandă anti-occidentală.

Întrebat recent de un jurnalist de la ziarul rus Pravda despre moartea fostului său șef, Sitîi a spus: „Presupun că totul va rămâne așa cum este și ne vom continua activitatea”.

Între timp, potrivit informațiilor venite din Europa, președintele Republicii Centrafricane, Faustin-Archange Touadera, a transmis Moscovei mesajul că  dorește ca Sitîi și alți membri Wagner să rămână în țară și să-l ajute în continuare să lupte cu grupurile rebele.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Cum reacționează Simona Țăranu la avansurile fotbaliștilor. „Nu e mit e realitate”
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita