Autorul atacului din Manchester era cunoscut deja autorităților

Data actualizării: Data publicării:
Salman Abedi

Bărbatul care a comis atacul sinucigaş la finalul unui concert pop, la Manchester, soldat cu 22 de morţi şi 59 de răniţi, ar fi un tânăr născut în Marea Britanie de origine libiană, relatează AFP, citată de News.ro.

El a fost identificat de poliţie drept Salman Ramadan Abedi, în vârstă de 22 de ani, şi a murit la Manchester Arena luni seara, în explozia de după concertul cântăreţei pop americane Ariana Grande.

Secretarul de stat britanic Amber Rudd a declarat pentru Radio 4 că suspectul atacului din Manchester pare să nu fi acționat singur și că serviciile de inteligență încearcă acum să adune mai multe informații despre complicii bărbatului. Potrivit ei, kamikazele era cunoscut, „până la un punct”, de serviciile de informaţii.

ACTUALIZARE 13:00 Apar noi informații despre atacatorul de la Manchester, potrivit cărora acestora ar fi fost "cărăușul" dispozitivului explozibil construit de altcineva. Acest lucru ar sugera că tânărul de 22 de ani nu a acționat singur, ci a avut mai mulți complici, și de ce Marea Britanie a ridicat nivelul de alertă teroristă la "critic".

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Cine este Salman Ramadan Abedi

Presa scrie că s-a născut la Manchester, în nord-vestul Angliei. Părinţii săi sunt libieni şi au fugit din ţară de regimulfostului dictator Muammar Gaddafi.

Gruparea jihadistă Statul Islamic a revendicat atentatul şi a anunţat că ”unul dintre soldaţii califatului a plasat o bombă în mulţime”. Poliţia a anunţat că încearcă să stabilească dacă Abedi a acţionat singur sau într-o reţea mai largă.

Potrivit NBC News, Abedi ar fi avut legături cu Al Qaida și ar fi fost antrenat de către teroriști în străinătate, a declarat un oficial pentru postul de televiziune. Acesta a mai spus că Salman Abedi a fost identificat după un card bancar pe care îl avea în buzunar, iar tehnologia recunoașterii faciale a confirmat identitatea bărbatului.

Abedi a călătorit în Libia în ultimele 12 luni, însă a vizitat și alte state. Potrivit oficialului citat de NBC News, Abedi avea "legături clare" cu Al Qaida, dar nu este exclusă posibilitatea să fi intrat în contact și cu alte grupări teroriste.

Familia lui Abedi trăieşte în zona Fallowfield, în sudul Manchesterului, în ultimii zece ani, potrivit The Daily Telegraph. Poliţişti înarmaţi au efectuat o percheziţie în această zonă modestă, marţi. Ei au efectuat o explozie controlată pentru a intra înăuntru.

Un bărbat în vârstă de 23 de ani a fost, de asemenea, arestat în sudul oraşului, în legătură cu atentatul. Un locuitor din Fallowfield, Peter Jones, în vârstă de 53 de ani, a declarat că este o zonă ”liniştită şi sigură”.

Jones a declarat pentru AFP că a fost ”şocat” şi ”surprins” atunci când a auzit că suspectul era din zonă. Ziarul The Guardian scrie că Abedi era cunoscut poliţiei şi serviciilor de securitate.

”Era un băiat aşa de liniştit, întotdeauna foarte respectuos faţă de mine”, a declarat pentru cotidian un membru al comunităţii libiene din Manchester. ”Fratele său, Ismael, este extrovertit, însă Salman era foarte liniştit. Este atât de puţin probabil ca o asemenea persoană să fi făcut acest lucru”.

Potrivit ziarului, fratele lui Abedi este binecunoscut în comunitate şi a lucrat ca om bun la toate, îmsă în prezent s-ar afla la Tripoli. Potrivit The Telegraph, Salman era al doilea cel mai mic dintre cei patru copii ai familiei. El mai avea încă un frate şi o soră.

La Manchester trăieşte una dintre cele mai mari comunităţi libiene din Marea Britanie. Aproximativ 16.000 de libieni trăiesc în regat, potrivit BBC. Oraşul s-a aflat în centrul sărbătoririi îndepărtării lui Gaddafi de la putere, în 2011.

”Înţelegem că există o iritare şi că oamenii vor răspunsuri”, a declarat Ian Hopkins, şeful Greater Manchester Police.

”Însă, acum, mai mult ca niciodată, este vital ca aceste comunităţi diverse ale noastre din Greater Manchester să rămână unite şi să nu tolereze ura”, a îndemnat el.

Numeroşi membri ai acestor diverse cominităţi religioase şi etnice din Manchester au respectat un moment de reculegere marţi seara şi au participat la un priveghi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri