Video Ciocniri între poliție și oamenii nemulțumiți de măsurile severe de carantină din Shanghai. Cum scapă de cenzură imaginile disperării?

Data actualizării: Data publicării:
mai multi politisti chinezi in combinezoane covid imobilizeaza un barbat
Au apărut înregistrări video cu ciocniri între poliția din Shanghai și locuintorii nemulțumiți de condițiile severe ale carantinei Foto: captură video

Metropola chineză Shanghai a devenit în ultimele zile imaginea disperării. Peste 25 de milioane de locuitori sunt în izolare, din cauza valului de contaminări cu varianta Omicron. Orașul a intrat în a treia săptămână de carantină strictă și au apărut înregistrări video cu ciocniri între poliție și oamenii nemulțumiți.

Politica impusă de autorități prevede separarea familiilor, dacă apare un caz de infectare. În plus, unii oameni au fost forțați să-și părăsească locuințele din Shanghai, pentru că pur și simplu autoritățile au decis ca unele ansambluri rezidențiale  să fie transformate în centre de carantină.

Cu peste 20.000 de cazuri noi pe zi, autoritățile se luptă să găsească suficient spațiu. În ultimele săptămâni, orașul a transformat săli de expoziție și școli în centre de carantină și a înființat spitale improvizate, relatează BBC.

Oameni dați afară din case pentru ca blocurile unde locuiesc să fie transformate în centre de carantină

Îmbrăcați din cap până în picioare în costume de protecție într-un cartier din estul orașului, polițiștii i-au forțat pe oameni să iasă din apartamentele lor închiriate pentru a le transforma în centre temporare de carantină. Imaginile virale, care arată furia și disperarea din Shanghai, vă pot afecta emoțional:

 

Gestul unor ciocniri cu poliția este cu atât mai îndrăzneț cu cât este vorba despre o țară în care poți fi arestat doar pentru că te-ai luat la ceartă, relatează corespondentul BBC la Shanghai. Într-un cartier a avut loc chiar un protest organizat, dar în cele din urmă, scutierii i-au forțat pe oameni să părăsească străzile. 

Chiar dacă aceste incidente sunt, poate, izolate, ele semnalează furia și frustrarea crescândă pe măsură ce carantina strictă continuă.

Milioane de chinezi din Shanghai fac foamea închiși în case

Pentru că nu au voie să-și părăsească locuințele, milioane de oameni fac, pur și simplu, foamea. Zilele trecute, o altă înregistrare video devenită virală arăta cum mai mulți localnici jefuiesc un supermarket din centrul financiar al Chinei. 

Oamenii sunt nevoiți să comande alimente și apă și să aștepte ca guvernul să le livreze. Mulți dintre ei au rămas fără provizii. Carantina prelungită a copleșit serviciile de livrare, a blocat site-urile web ale magazinelor alimentare și a îngreunat distribuția de provizii guvernamentale.

CHINA SHANGHAI WUHAN SUPERMARKET SUPPLY AID (CN)
Livrarea alimentelor a devenit o mare problemă în Shanghai-ul aflat în a treia săptămână de carantină Foto: Profimedia Images

Mulți au apelat la rețelele sociale pentru a se plânge de restricții și de lipsa mâncării.

Cenzura rețelelor sociale nu mai face față

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

De obicei, astfel de filmulețe n-ar fi reușit niciodată să treacă de „marele firewall”, dar cei care se ocupă cu cenzura în China pur și simplu n-au mai putut face față numărului mare de postări. Multe filmulețe sunt puse pe grupuri private de chat și sunt mai greu de sesizat de către cenzură.

Unele înregistrări arată bătrâni care nu mai au ce să mănânce de trei zile, altele arată condițiile precare în care sunt nevoiți să stea cei plasați în carantină, uneori fiind puși de-a dreptul pe scânduri de lemn în loc de paturi. Alte înregistrări video au arătat oameni care se luptă pentru provizii sau care cer cu disperare medicamente.

Risc de blocaj a lanțurilor de aprovizionare mondiale

Pe de altă parte, în ciuda numărului mare de infectări, cazurile grave din capitala financiară a Chinei nu sunt așa de multe și în aceste condiții, unii se întreabă dacă chiar este necesară o izolare atât de strictă. 

China este unul dintre ultimele state care își propune eradicarea bolii, așa-zisa politică „zero covid”, spre deosebire de cea mai mare parte a lumii, care încearcă să trăiască cu acest virus.

După apariția acestui val de covid fără precedent în China, care a dus la carantinarea unor orașe întregi, inclusiv a metropolei Shanghai, analiștii au avertizat că lanțurile de aprovizionare mondiale ar putea fi din nou afectate, iar de data aceasta problemele ar putea fi mai mari chiar decât în anii trecuți ai pandemiei. 

Citiți și: Marius Balo, profesorul român condamnat la 8 ani de închisoare în China, a fost eliberat, dar e blocat în Shanghai din cauza pandemiei

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri