Columbia dă afară din țară diplomați argentinieni după ce Javier Milei l-a numit „asasin terorist” pe omologul său de la Bogota

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0859851206
Președintele argentinian Javier Milei. Foto: Profimedia Images

Columbia a ordonat miercuri expulzarea unor „diplomaţi ai ambasadei Argentinei” la Bogota după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit „asasin” şi „terorist” pe omologul său columbian, Gustavo Petro, notează AFP, preluat de Agerpres.

„În acest context, guvernul columbian a ordonat expulzarea unor diplomaţi din ambasada Argentinei în Columbia”, a indicat Ministerul de Externe într-un comunicat, fără a preciza funcţia sau numărul diplomaţilor expulzaţi.

Ministerul a condamnat „un interviu acordat canalului CNN în care (Javier Milei) s-a exprimat într-o manieră denigratoare la adresa preşedintelui columbian”, Gustavo Petro.

Media americane publicaseră fragmente din interviu şi citaseră câteva dintre remarcile preşedintelui Milei legate de Petro: „Nu ne putem aştepta la mare lucru de la cineva care a fost un asasin terorist”, a declarat preşedintele argentinian, potrivit site-ului CNN.

Pentru Ministerul de Externe columbian, „expresiile preşedintelui argentinian au prejudiciat încrederea naţiunii noastre, precum şi demnitatea preşedintelui Petro, care a fost ales democratic” în vara anului 2022 ca primul preşedinte de stânga din istoria Columbiei.

Detaliile „expulzării vor fi comunicate ambasadei Argentinei prin canale diplomatice” obişnuite, a adăugat Bogota. Guvernul argentinian nu a comentat această problemă.

„Nu este prima dată când Milei îl jigneşte pe preşedintele columbian, afectând relaţiile istorice de fraternitate” dintre cele două ţări, a reamintit Ministerul columbian de Externe.

Relaţiile cu Argentina sunt stabile din punct de vedere istoric, dar s-au deteriorat de când ultraliberalul Javier Milei a venit la putere la Buenos Aires în decembrie 2023. Ambasadorul columbian în Argentina, Camilo Romero, a revenit pentru consultări în ţara sa de la sfârşitul lui ianuarie. Milei l-a numit atunci pe Petro un „comunist criminal pe cale de a scufunda Columbia”.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri