Comoara de 500.000 de euro găsită în măruntaiele unui cașalot mort. Ce este „aurul plutitor” și de ce este atât de căutat

Data publicării:
ambra gri
Comoara de 500.000 de euro găsită în măruntaiele unui cașalot mort. Foto: Profimedia

Când un cașalot mort a eșuat pe o plajă din Las Palmas, nimeni nu și-a imaginat că o comoară valoroasă e ascunsă în măruntaiele ei, relatează The Guardian.

Din cauza mareei în creștere, biologii marini nu au reușit să facă o autopsie pentru a vedea de ce a murit balena, dar Antonio Fernández Rodríguez, șeful Institutului pentru sănătatea animalelor și securitatea alimentară de la Universitatea din Las Palmas, era hotărât să afle cauza morții.

Bănuind o problemă digestivă, el a inspectat colonul animalului și a simțit ceva tare lipit de acea parte a intestinului.

„Am scos o piatră de aproximativ 50-60 cm în diametru, care cântărea 9,5 kilograme. Toată lumea mă privea când m-am întors pe plajă, dar nu știau că ceea ce aveam în mâini era ambră gri,” povestește el.

Ambra gri este o substanță rară, cunoscută adesea sub numele de „aur plutitor”, folosită în industria parfumurilor. Bucata pe care Fernández a găsit-o în interiorul cașalotului valorează aproximativ 500.000 de euro.

Originea ambrei gri, produsă de aproximativ unul din 100 de cașaloți, a fost aflată doar când a început vânătoarea de balene pe scară largă, la începutul secolului al XIX-lea. Balenele mănâncă cantități mari de calmar și sepie, care în general nu pot fi digerate. Cașaloții vomită mare parte din ele, dar unele rămân în intestine și se unesc, formând astfel ambra gri.

Aceasta este uneori excretată, motiv pentru care ambra gri se găsește cel mai frecvent plutind în mare. Dar uneori, ca și în cazul balenei din Las Palmas, devine prea mare, rupând intestinul și ucigând balena.

Ambra gri are un parfum lemnos, asemănător lemnului de santal, dar conține si ambreină, un alcool inodor care poate fixa si prelungi durata de viață a parfumurilor, de unde și popularitatea sa în rândul producătorilor.

SUA, Australia și India au interzis comerțul cu ambră gri, în cadrul interdicției de vânătoare și exploatare a balenelor.

Fernández, care a efectuat autopsii pe peste 1.000 de balene, a spus că sepsisul cauzat de ambra gri a ucis balena.

Institutul caută un cumpărător, iar Fernández a spus că speră că fondurile strânse vor ajuta victimele erupției vulcanului din La Palma din 2021, care a provocat daune de peste 800 de milioane de euro și a distrus sute de case și companii.

„Legea este diferită în fiecare țară. În cazul nostru, sper că banii vor merge pe insula La Palma, unde balena a eșuat și a murit”, a spus el.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri