Conservatorii britanici au suferit înfrângeri zdrobitoare și pierd două locuri în Parlament în favoarea laburiștilor

Data publicării:
Keir Starmer
Keir Starmer, liderul opoziției britanice. Foto: Profimedia Images

Opoziția laburistă din Parlamentul Marii Britanii a obținut două victorii importante, vineri, în fața conservatorilor aflați la putere, reușind să câștige două noi locuri în legislativ. Două seturi de alegeri legislative parțiale au avut loc în această săptămână, iar laburiștii au reușit să-i învingă pe rivalii conservatori în ambele, relatează BBC.

Keir Starmer, liderul laburist și favoritul să devină noul prim-ministru al guvernului britanic după alegerile generale din acest an, a salutat „rezultatul formidabil”. „Oamenii își doresc schimbarea și sunt pregătiți să acorde încredere unui Partid Laburist schimbat în bine”, a continuat liderul opoziției britanice.

Cu noile rezultate, numărul scrutinelor parţiale pierdute de majoritatea conservatoare de la ultimele alegeri legislative, desfăşurate în decembrie 2019, se ridică la zece, ceea ce înseamnă cel mai slab rezultat pentru toate guvernele britanice începând din anii '60. Alegătorii au fost chemaţi la urne în două circumscripţii controlate de conservatorii premierului Rishi Sunak.

La Wellingborough, în centrul Angliei, Peter Borne şi-a pierdut locul după ce a fost suspendat din parlament pentru acuzaţii de intimidare şi comportament inadecvat, iar la Kingswood, în sud-vest, deputatul Chris Skidmore a demisionat pentru a protesta împotriva acordării de către guvern a unor licenţe de explorare pentru petrol şi gaze în Marea Nordului.

În prima circumscripţie, candidata laburistă Gen Kitchen a câştigat cu 45,8% din voturi, iar în cea de a doua laburistul Damien Egan s-a impus cu 44,9% din voturi.

Aceste rezultate vin pe fondul intrării în recesiune a Regatului Unit în semestrul al doilea al anului trecut, cu rate ridicate ale dobânzilor şi inflaţiei ce pun presiune pe finanţele gospodăriilor şi antreprenorilor, în ciuda faptului că premierul Sunak a promis că va relansa creşterea economică.

„Conservatorii au eşuat, recesiunea lui Rishi dovedeşte acest lucru, de aceea au trecut direct atâţia alegători conservatori la Partidul Laburist care s-a schimbat”, a mai spus Keir Starmer.

Insistenţa sa asupra transformării prin care a trecut partidul de opoziţie vine în contextul în care laburiştii se confruntă cu o creştere a antisemitismului în rândurile lor, fenomen pe care Starmer încearcă să îl eradicheze. După o serie de remarci antisemite, unui candidat laburist i-a fost retrasă nominalizarea în vederea participării la un alt scrutin parţial ce se va desfăşura peste două săptămâni, iar un altul a fost suspendat.

În ce-l priveşte, vicepreşedintele Partidului Conservator, James Daly, a subliniat că, în ciuda rezultatului „dezamăgitor” pentru majoritate al scrutinelor de vineri, Keir Starmer nu reuşeşte să-i entuziasmeze pe britanici şi a estimat că nu sunt elemente care să confirme că alegătorii conservatorilor se vor reorienta direct către laburişti.

Sondajele de opinie arată un avans masiv al laburiștilor în fața conservatorilor înainte de alegerile generale, care urmează să fie programate pentru a doua parte a anului.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri