Conservatorii din Spania nu au reușit să formeze un guvern. Pedro Sanchez are o nouă șansă la funcția de premier

Data actualizării: Data publicării:
Screenshot 2023-09-29 172640
Liderul conservator spaniol Alberto Nunez Feijoo (foto centru fundal) a pierdut vineri votul pentru formarea guvernului, deschizând calea premierului socialist Pedro Sanchez (foto prim-plan) să încerce să ajungă la un acord cu partidele separatiste pentru a obține un nou mandat. Foto: Profimedia Images

Liderul conservator spaniol Alberto Nunez Feijoo nu a reuşit vineri să obţină o majoritate simplă în parlament necesară pentru a deveni premier, deschizând astfel calea prim-ministrului interimar Pedro Sanchez de a încerca să obţină un nou mandat, relatează Reuters şi dpa. 

Feijoo a primit 172 de voturi pentru, 177 împotrivă, iar unul a fost invalid. Rezultatul este similar cu votul de miercuri din parlament când liderul conservator spaniol a eşuat în prima încercare de a deveni premier, conform Agerpres. 

Cu această nouă înfrângere, perspectiva primei alianţe de dreapta între Partidul Popular (PP) al lui Feijoo şi formaţiunea de extremă dreaptă Vox rămâne deocamdată una fără prea multe şanse. 

Feijoo l-a acuzat pe premierul interimar Pedro Sanchez, socialist, că doreşte un „guvern al minciunii şi înşelăciunii” satisfăcând cererile separatiştilor catalani pentru a le câştiga sprijinul. 

Este de aşteptat ca regele Felipe al VI-lea să îl desemneze pe Sanchez, care s-a aflat la guvernare din 2018, cu formarea unui nou guvern. 

Dacă până pe 27 noiembrie nu se va ajunge la o majoritate, singura opţiune va fi organizarea de noi alegeri, care vor avea loc pe 14 ianuarie.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri