„Cravata este crucea. Sharia vă ordonă să o rupeţi”. Un lider taliban vrea să interzică accesoriul vestimentar în Afganistan

Data publicării:
Close up of necktie on white shirt
Foto: Profimedia Images

Cravata purtată de bărbaţi simbolizează religia creştină, a declarat miercuri un înalt responsabil taliban din Afganistan, în opinia căruia aceasta ar trebui interzisă, relatează AFP, preluată de Agerpres. 

„Uneori, când merg în spitale sau în alte părţi, un medic musulman afgan ori un inginer poartă cravată”, a explicat Mohammad Hashim Shaheed Wror, şeful unui serviciu guvernamental însărcinat cu „ghidarea” afganilor astfel încât să respecte mai fidel principiile islamice. 

Simbolistica cravatei „este evidentă în islam”, a afirmat acesta într-o conferinţă de presă retransmisă de Tolo TV. 

„Ce este o cravată? Este crucea (creştină). Sharia (legea islamică) vă ordonă să o rupeţi şi să o eliminaţi”, a adăugat responsabilul. 

Autorităţile talibane nu au impus nicio regulă în ce priveşte modul de a se îmbrăca al bărbaţilor după ce s-au reinstalat la putere, în august 2021. În schimb, femeile trebuie să fie complet acoperite când ies din casă. 

Oficialii talibani poartă aproape întotdeauna şalvari şi tunică tradiţională - shalwar kameez -, cu o vestă deasupra şi pe cap turban. 

Hainele occidentale au devenit mai rare după preluarea puterii de către talibani, dar cămaşa şi cravata continuă să fie purtate în unele profesii. 

Şi unele administraţii afgane precedente au încercat să impună populaţiei coduri vestimentare, sau cel puţin funcţionarilor. 

În deceniul de ocupaţie sovietică de după invazia din 1979, funcţionarii au fost încurajaţi să poarte costum, în locul veşmintelor tradiţionale. 

Fostul preşedinte Ashraf Ghani, care a fugit din ţară după revenirea talibanilor la Kabul, în 2021, prefera, în ce-l priveşte, costumul occidental, când se afla în străinătate, şi veşminte tradiţionale în ţară. 

În cursul celor 20 de ani de insurecţie, combatanţii talibani au purtat tot hainele tradiţionale, dar după preluarea puterii forţele armate au fost dotate cu uniforme militare moderne.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri