„Culegătorul” de bombe. Artistul care oferă un nou sens rămășițelor războiului

Data actualizării: Data publicării:
1000x563_358612

Nimic nu se pierde, totul se transformă. Inclusiv urmele materiale ale războaielor. O demonstrează din plin artistul kurd Fattah Mohamed Fattah.

Fattah și-a făcut un depozitar de energii artistice din istoria întunecată a Irakului, captiv parcă într-o buclă temporală, condamnat să revină continuu la spectrul războiului.

Scuplturi animale create din resturi de tancuri și obuze îl așteaptă pe vizitatorul care trece pragul galeriei artistului, proaspăt deschisă în orașul Dahuk, capitala guvernoratului cu același nume, localizat în regiunea autonomă a Kurdistanului irakian.

„Această galerie este un mesaj către organizațiile de mediu, precum și către societatea civilă, de a crește gradul de conștientizare privind rămășițele de război la care am fost expuși. Războaie care ne-au fost impuse. În această galerie am încercat să colectez aceste rămăsițe și să le transform în piese artistice”, a precizat Fattah Mahomed Fattah, potrivit Euronews.

Părți din nordul Irakului au devenit veritabile muzee vii ale memoriei războiului. Tancuri abandonate și vehicule blindate ruginesc pe drumurile din împrejurimile metropolei Mosul și în vastele deșerturi din proximitatea graniței cu Siria, multe dintre ele rămase în urma confruntărilor dintre forțele irakiene și diverse grupări militare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri