Cum a prezentat presa rusă masacrul de la Bucha. De la „imagini fake” la „crime ale naziștilor”. Editorial șocant publicat de RIA

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0675909699
Trupuri ale unor civili ucişi pe o stradă din oraşul ucrainean Bucha, la nord-vest de Kiev, după eliberarea sa de sub ocupaţia armatei ruse. Foto: Profimedia Images

Rusia neagă atrocitățile din orașul ucrainean Bucha, unde sute de civili au fost uciși și aruncați în gropi comune. Presa rusă de stat a spus despre imagini că sunt „falsuri”, iar ulterior a acuzat „naziștii ucraineni” că ar fi ucis oameni. Într-o emisiune la mass media de stat, rușii au spus că crimele au fost planificate de Marea Britanie. Totodată, un editorial șocant a fost publicat de presă oficială rusă RIA Novosti, semnat de politologul și filosoful rus Timofei Sergeitsev, care spune că Ucraina nu poate exista ca stat național și că ucrainenii trebuie denazificați: „o țară denazificată nu poate fi suverană.”

Presa de stat rusă a respins imaginile și mărturiile îngrozitoare care au apărut din Bucha drept „falsuri” orchestrate de Occident și „provocări planificate”, susținând că „naziștii ucraineni” sunt responsabili pentru moartea civililor, asta după ce inițial presa din Rusia a spus că în imaginile apărute duminică cu civili uciși pe străzile orașului, legați cu mâinile la spate ar fi fost de fapt „actori”.

profimedia-0675909699
Trupuri ale unor civili ucişi pe o stradă din oraşul ucrainean Bucha, la nord-vest de Kiev, după eliberarea sa de sub ocupaţia armatei ruse. Foto: Profimedia Images

„O provocare flagrant de brutală a naziștilor ucraineni”, a spus Olga Skabeeva, gazda emisiunii „60 de minute”, una dintre cele mai urmărite emisiuni din Rusia.

„Zelenski și așa-zisul Occident civilizat încearcă să creeze o versiune hibridă, falsă, a masacrului de la Srebrenica.”, a afirmat aceasta.

Vladimir Solovyov, prezentatorul TV sancționat de Occident, a spus în emisiunea sa de duminică seara că crimele au fost planificate de Marea Britanie.

„Războiul împotriva Rusiei a intrat astăzi într-o nouă fază. Foarte curând ne vor acuza de genocid. După toate aparențele, toată această provocare a fost pusă la cale de britanici”, a spus Solovyov.

Citește și Crimele armatei lui Putin. Primărița unui sat de lângă Kiev, ucisă împreună cu familia și aruncată într-o groapă comună

Oficialii ruși spun că imaginile sunt false

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni jurnaliştilor că „în majoritatea materialelor video nu se poate avea încredere, din cauza semnelor de manipulare a videoclipurilor şi a unor falsuri”.

Unii oficiali ruși, precum și canale Telegram de stat au spus că civilii uciși în Bucha sunt actori.

„Videoclipul cu cadavrele este derutant: aici, la a 12-a secundă, „cadavrul” din dreapta își mișcă mâna. La a 30-a secundă în oglinda retrovizoare, „cadavrul” se așează. Cadavrele din videoclip par să fi fost așezate în mod deliberat pentru a crea o imagine mai dramatică”, se preciza pe canalul de rus de Telegram Stop Fake, administrat de guvern.

War crisis continues in Bucha, Ukraine - 3 Apr 2022
Ucrainean ucis, lăsat pe marginea drumului, în apropierea localității Bucha. Foto: Profimedia Images

Contul oficial de Twitter al ministerului rus al apărării a preluat mesajul.

De asemenea, presa de stat rusă a acuzat presa occidentală, inclusiv The Guardian, că a scris despre masacrul comis de armata rusă.

„The Guardian spune că trupele Rusiei au brutalizat civilii din Bucha în timp ce se regrupau, folosindu-se de copii drept scuturi umane – fără dovezi”, a spus un prezentator de știri de la postul NTV, duminică seara.

Citește și „Corpurile lor sunt încă aici. Îi împușcau întâi în genunchi, după care îi executau”. Mărturii terifiante despre masacrul din Bucha

Editorial șocant publicat de presă de la Kremlin

În timp ce mass-media de stat rusă a negat categoric orice legătură cu atrocitățile, principala agenție de știri RIA a publicat luni un articol de opinie intitulat „Ce ar trebui să facă Rusia cu Ucraina”, al unui comentator politic pro-Kremlin, în care autorul a cerut „denazificare” și „reeducarea” unei mari părți a societății ucrainene.

„Numele „Ucraina” nu poate fi păstrat ca titlu al vreunei entități de stat complet denazificate într-un teritoriu eliberat de regimul nazist”, a scris Timofei Sergeitsev.

Acesta îi numește pe ucraineni „naziști pasivi”, care trebuie reeducați: „Denazificarea ulterioară a acestei mase de populație constă în reeducare, care se realizează prin reprimarea (suprimarea) ideologică a atitudinilor naziste și o cenzură strictă: nu numai în sfera politică, ci neapărat și în sfera culturii și educației”

„Denazificarea poate fi efectuată numai de către câștigător, ceea ce presupune (1) controlul absolut al acestuia asupra procesului de denazificare și (2) puterea de a asigura un astfel de control. În acest sens, o țară denazificată nu poate fi suverană.”, scrie acesta.

Politologul rus opinează că „denazificarea va fi inevitabil și o de-ucrainizare, o respingere a inflației artificiale pe scară largă a componentei etnice de autoidentificare a populației din teritoriile Rusiei Mici și Noii Rusii istorice, începută de autoritățile sovietice. Fiind un instrument al superputerii comuniste, după căderea acesteia, etnocentrismul artificial nu a rămas fără stăpân.”

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri