Video Cum a scăpat Olanda de inundații și cu ce preț. Localnic: „Prima dată, a fost un șoc”

Data actualizării: Data publicării:
rau revarsat
Olanda a implementat un program masiv de control al inundaţiilor numit „Delta Works”. Canale precum Bergse Maas au fost construite exact pentru a preveni revărsarea râurilor Foto: captură video Digi24

Germania şi Belgia sunt încă răvăşite din cauza inundaţiilor devastatoare de la mijlocul lunii iulie. Peste 200 de persoane au murit, iar mulţi alţi oameni şi-au pierdut bunurile de-o viaţă. Dar, deşi ploile torenţiale au lovit şi Olanda, această ţară nu a suferit pagube majore. Asta, datorită unui proiect masiv de control al inundaţiilor numit „Delta Works”. Canale precum Bergse Maas au fost construite exact pentru a preveni revărsarea râurilor. Însă acest sistem de apărare vine cu un preţ ridicat pentru unii. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

 

Apa este mare pe Bergsche Maas, lângă orașul olandez Waspik, dar deocamdată nivelul de îngrijorare este ușor de gestionat. Râul s-a revărsat doar puțin peste maluri, în ciuda ploilor abundente, mortale pentru zone din Belgia și Germania, țări vecine.

„Ultima dată a fost acum 33 de ani”, își amintește fermierul Will Hooijmaijers.

Cu câteva decenii în urmă, Nol și Will Hooijmaijers ar fi avut motive să se teamă pentru casa lor și ferma de lapte, aflată la câteva câmpuri distanță. Dar acum acea fermă nu mai există.

„Aici era casa noastră...”, arată Will Hooijmaijers.

„Și acesta a fost hambarul”, adaugă Nol Hooijmaijers.

O „cameră de rezervă” pentru râu

Hooijmaijers și alte 15 familii care locuiau aici au fost abordate de guvern în 2001 cu o cerere radicală: să se mute, pentru ca râul să poată fi blocat și să se reverse controlat aici, la nevoie, pentru a proteja zonele mai dens locuite din apropiere.

Cuplul spune că planul unei asemenea „camere suplimentare” pentru râu a fost resimțit de rezidenții locului ca o bombă.

„Prima dată a fost un șoc”, povestește Will Hooijmaijers.

Oferta nu era prea generoasă, guvernul ar fi plătit valoarea de piață a proprietăților și construia movile cu diferență de nivel, unde localnicii să-și ridice casele. Fostele lor ferme deveneau astfel terenuri inundabile mai joase, pentru eventuale revărsări.

1.800 de olandezi au murit în inundațiile din 1953

A fost o decizie dificilă, chiar dacă istoria olandeză conține destule dovezi cu privire la forța mortală a apelor. O inundație din Marea Nordului, în 1953, a ucis cel puțin 1.800 de oameni și zeci de mii de animale.

Când râurile Rin și Meuse s-au revărsat de două ori în anii 90, mai mult de 200 de mii de oameni și un milion de animale au trebuit evacuați. Așadar, familia Hooijmaijers și vecinii lor s-au văzut nevoiți să decidă dacă să respingă propunerea „camerei de rezervă” pentru râu sau, literalmente, să se mute pe terenul înălțat.

Jumătate dintre locuitori au fost de acord

„La început asta a fost privită ca o amenințare de către toată lumea, dar am decis să încercăm să o transformăm într-o oportunitate de a ne moderniza fermele, care aveau deja 40 de ani”, povestește Nol Hooijmaijers.

S-au întors cu propriul lor plan și, după doi ani de negocieri dure, jumătate din locuitori au fost de acord să reconstruiască pe movilele artificiale. Ceilalți au părăsit zona și unii chiar au abandonat agricultura.

„A trebuit să vorbim mult pentru a convinge pe toată lumea că ajungem la o situație de câștig, convenabilă ambelor părți”, spune Nol.

Un model pentru întreaga lume

Crearea terenului pentru inundație controlată a fost primul dintre cele peste 30 de astfel de proiecte din planul național „Room for the River”. Buna colaborare a localinicilor cu autoritățile chiar a devenit un model studiat de experți din întreaga lume.

„Este un concept de construire în armonie cu natura și de a oferi mai mult spațiu râului, de a ține cont de sol, de condițiile geologice. Și de a ține cont de toate acestea în modul în care uneori construiești, alteori cum reconstruiești”, spune Peter Glass, comisar al programului „Delta”.

Peter Glass este șeful programului „Delta olandeză”, creat acum 10 ani și care implică toate nivelurile guvernamentale în gestionarea și planificarea domneiului apei pentru deceniile viitoare.

Așadar, priviți în viitor în mod constant pentru una, două, trei generații. Așadar, ne uităm la schimbările climatice, la condițiile meteorologice extreme și la ce înseamnă pentru siguranța de-a lungul marilor noastre râuri și la cum evităm dezastre viitoare. Aceasta trebuie să fie parte din gândirea noastră, explică Peter Glass.

Planurile de acum 20 de ani s-ar putea să nu se mai potrivească

Întorcându-ne înapoi la fermă, fiul soților Hooijmaijers, Geert, a preluat afacerea cu produse lactate a familiei și se gândește cu siguranță la viitoarele dezastre, după ce precipitațiile recente au adus râul aproape de revărsare.

„Am fost foarte stresat. Când vine apa are nevoie de pământ, acesta este proiectul”, spune fermierul Geert Hooijmaijers.

Nu mai este atât de încrezător în ceea ce au acceptat părinții lui acum aproape 20 de ani. Geert spune că înțelegerea prevedea că o inundație de vară, care ar putea distruge recolta de porumb de care are nevoie la vaci, era probabilă abia la fiecare 50 de ani.

- Când părinții tăi au luat această decizie, au crezut că într-un câștig egal pentru toți.

- Un win-win de unul la 50 de ani! Dar este în fiecare an? Atunci trebuie să ne întoarcem la guvern și să întrebăm: Dar acum? spune Geert Hooijmaijers. 

Geert speră că această afacere cu apa continuă să fie în favoarea fermierilor. El vrea ca fiul său, acum în vârstă de 4 ani, Mats, să poată prelua afacerea familiei fără a fi nevoie să îi ofere râului mai mult spațiu.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri