Cum plănuiește Joe Biden să-l învingă pe Donald Trump în 2024. Agenda președintelui SUA pentru un al doilea mandat

Data actualizării: Data publicării:
Biden Speaks At United Auto Workers Conference - Washington
Joe Biden, în vârstă de 81 de ani, a luat decizia controversată de a candida pentru un al doilea mandat în mare parte pentru că era convins că se va confrunta cu Trump. Sursa foto: Profimedia Images

Președintele american Joe Biden se pare că-și va înfrunta adversarul pe care crede că știe cum să-l învingă în 2024. Victoriile decisive ale lui Donald Trump în cele două primare republicane din Iowa și New Hampshire fac aproape sigur ceea ce a prezis echipa de campanie a lui Biden de luni de zile, transmite Reuters.

Este o revanșă despre care democrații spun că sunt încrezători că Biden va câștiga, chiar dacă sondajele arată că depinde de Trump, iar americanii sunt supărați pentru prețurile mari și îi pun la îndoială vârsta, planurile sale economice și politicile sale la graniță și în Orientul Mijlociu.

Pentru a-l învinge din nou, așa cum a făcut-o în 2020, echipa lui Biden este concentrată să avertizeze că Trump reprezintă o amenințare gravă la adresa democrației americane și că avortul și alte libertăți sunt în joc. Ei se bazează pe această abordare, ca să îi câștige pe independenți și să îi energizeze pe democrații care nu sunt atât de entuziasmați de candidatura lui Biden.

Biden, în vârstă de 81 de ani, a luat decizia controversată de a candida pentru un al doilea mandat în mare parte pentru că era convins că se va confrunta cu Trump, 77 de ani, și pentru că crede că este democratul care îl poate învinge la alegerile din noiembrie.

„Dacă Trump nu candida, nu sunt sigur că aș fi candidat”, a spus Biden la un eveniment de strângere de fonduri luna trecută. „Nu-l putem lăsa să câștige”.

US-NEWS-GOP-DEBATE-DEMOCRATS-3-MI
Foto: Julie Chavez Rodriguez / sursa foto: Profimedia Images

Managerul de campanie al lui Biden, Julie Chavez Rodriguez, a declarat miercuri reporterilor că „rezultatele din New Hampshire confirmă că Donald Trump aproape că și-a securizat nominalizarea republicanilor, iar mișcarea MAGA (Make America Great Again), anti-libertate, și-a încheiat preluarea Partidului Republican.”

Miza echipei de campanie Biden

Sondajele arată că majorității alegătorilor republicani nu îi pasă de șirul de acuzații penale ale lui Trump și mulți cred că Biden nu a câștigat alegerile din 2020 în mod corect.

Acest lucru a convins tabăra lui Biden că există puține motive pentru a încerca să ajungă la susținătorii lui Trump într-o campanie care să se lase cu vânătăi.

În acest moment, majoritatea americanilor fie îl iubesc pe Trump, fie îl urăsc, a spus echipa de campanie a lui Biden - și același lucru este valabil și pentru Biden. Alegerile din 2024 se vor concentra pe cine își poate găsi alegătorii și îi poate energiza.

Trump i-a acuzat pe Biden și pe democrați de „diseminare de frică” și luna aceasta a numit recordul lui Biden „o serie neîntreruptă de slăbiciune, incompetență, corupție și eșec”.

A șaptea revanșă prezidențială din istoria SUA

Biden versus Trump ar fi a șaptea revanșă prezidențială din istoria SUA, dar prima de când președintele republican Dwight Eisenhower s-a confruntat pentru a doua oară consecutiv cu democratul Adlai Stevenson la alegerile din 1956.

Echipa lui Biden fiind confruntată cu plângerile unor democrați care acuză faptul că până acum campania a fost incoerentă, echipa lui Biden a adăugat veterani electorali.

La începutul acestei luni, coordonatorul infrastructurii Casei Albe și fostul primar al New Orleans, Mitch Landrieu, a devenit copreședinte național al campaniei, iar un veteran al campaniei prezidențiale democrate, Dan Kanninen, a fost trimis să depună eforturi în statele esențiale, care sunt aprig contestate, deoarece pot înclina balanța fie pentru republicani, fie pentru democrati.

Marți, echipa lui Biden l-a atras pe șeful adjunct al personalului de la Casa Albă, Jen O'Malley Dillon, dar și pe consilierul principal Mike Donilon, ambii veterani în lupte electorale, despre care se spune că au condus cu succes campania lui Biden din 2020.

Care sunt principalele „câmpuri de luptă”

Biden și vicepreședintele Kamala Harris vor vizita, în săptămânile următoare, statele cheie cu cele mai multe șanse să decidă alegerile. Echipa are acum personal în fiecare dintre cele șapte state strâns contestate, pe care le consideră câmpuri de luptă, inclusiv Pennsylvania, Michigan și Wisconsin.

US President Joe Biden
Kamala Harris la Universitatea George Mason, Manassas, Virginia. Sursa foto: Profimedia Images

Biden se va concentra mai ales pe probleme economice și, de asemenea, va susține discursuri mai înflăcărate despre amenințarea pe care crede că Trump o reprezintă pentru democrație.

Harris a început luni un turneu la nivel național în statul Wisconsin, unul dintre câmpurile de luptă, concentrat pe măsurile republicane împotriva avortului. Campania se focusează asupra americanilor afectați de inversarea de către Curtea Supremă a Curții Supreme a hotărârii de referință Roe V. Wade, care garantase dreptul femeilor la avort.

Harris, primul vicepreședinte de culoare al țării, are, de asemenea, sarcina de a stimula sprijinul din partea alegătorilor tineri și afro-americani, acolo unde sprijinul pentru Biden a scăzut.

Strângerea de fonduri pentru Biden, după rezultatele lui Trump în Iowa și New Hampshire, a început imediat

„Aceste alegeri au fost întotdeauna, voi și eu împotriva republicanilor extremiști MAGA”, a scris într-o postare Biden pe rețelele sociale în noaptea rezultatelor din Iowa. „A fost adevărat ieri și va fi adevărat mâine. Așa că, dacă ești cu noi, înregistrează-te acum.”

Aliații lui Biden prevăd că un nou val de fonduri va depăși cele 97 de milioane de dolari pe care echipa de campanie și Partidul Democrat le-au strâns în ultimele trei luni ale anului 2023.

Trump a strâns 45 de milioane de dolari în al treilea trimestru, ultimele cifre disponibile, fără a include strângerea de fonduri a Partidului Republican.

„Punctul nevralgic al lui Trump este o bună strângere de fonduri pentru Biden și cunosc o mulțime de republicani care sunt de acord cu asta”, a spus John Morgan, un avocat din Florida și fundraiser de top, care prezice că s-ar putea strânge 500 de milioane de dolari în continuare.

„Oamenii se tem că își vor pierde țara, democrația, drepturile și există un nivel foarte înalt de motivație în acest sens”, a spus Morgan.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri