Galerie Foto Cum va arăta cel mai mare „oraș de lemn” din lume, ce va fi construit în Suedia

Data publicării:
Proiectul Stockholm Wood City, cel mai mare oraș de lemn din lume
Stockholm Wood City oferă un „mediu vibrant, urban cu o combinație de spații de lucru, locuințe, restaurante și magazine”, potrivit dezvoltatorului. Captură foto: Twitter / @ariverofdesign

Dezvoltatorul imobiliar Atrium Ljungberg a anunțat planuri pentru realizarea celui mai mare „oraș de lemn” din lume, care va fi construit în capitala Suediei începând din 2025, scrie CNN.

În ultimii ani, clădirile din lemn au atins înălțimi tot mai mari, zgârie-nori înalți din cherestea fiind deja în construcție sau finalizați în Norvegia, Elveția și Australia. În același timp, Singapore deține cea mai mare construcție de lemn din Asia – un campus universitar care acoperă o suprafață de peste 4 hectare.

Stockholm Wood City va dispune de 7.000 de spații de birouri și 2.000 de case în sud-estul orașului și va oferi un „mediu vibrant, urban cu o combinație de spații de lucru, locuințe, restaurante și magazine”, potrivit unui comunicat de presă.

Stockholm Wood City va dispune de 7.000 de spații de birouri și 2.000 de case. Captură foto: Twitter / @archiplain
Stockholm Wood City va dispune de 7.000 de spații de birouri și 2.000 de case. Captură foto: Twitter / @archiplain

Întins pe 250.000 de metri pătrați, dezvoltatorul l-a descris ca fiind „cel mai mare proiect de construcții de lemn din lume”.

Proiectul va fi construit în Sickla, un cartier care găzduiește deja peste 400 de companii, potrivit Atrium Ljungberg, care deține un parc comercial în fostul complex industrial.

Dezvoltatorul precizează că va fi un „oraș de 5 minute”, ceea ce înseamnă că toate birourile, casele și facilitățile care vor fi construite vor fi la cinci minute de mers pe jos unele de altele.

Lemnul a fost promovat ca o alternativă sustenabilă la beton și oțel, acesta fiind deja folosit în noile proiecte arhitecturale ambițioase în mult mai multe feluri decât doar pentru construcția unei case rezidențiale sau a unei clădiri de birouri.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Cu toate că unii experți au ridicat problema riscului producerii de incendii, susținătorii construcțiilor din lemn spun că cheresteaua modificată special pentru aceste proiecte arde într-un ritm destul de lent și previzibil, ceea ce le face mai sigure chiar și decât multe dintre structurile convenționale din oțel.

Lemnul acționează și ca o sugativă de carbon, întrucât dioxidul de carbon extras din aer de copaci rămâne prins în material în loc să se întoarcă în atmosferă.

Un studiu realizat în 2022 și publicat în revista Nature estimează că dacă omenirea ar construi destule clădiri din lemn pentru a adăposti 90% din noii locuitori care se mută la oraș de acum și până în 2100, emisiile de dioxid de carbon s-ar reduce cu 106 gigatone – în condițiile în care planeta emite în acest moment în jur de 40 de gigatone în fiecare an.

O astfel de transformare majoră ar necesita construirea de plantații de lemn sustenabile pentru a nu contribui la fenomenul defrișării pădurilor. Suedia, însă, este o țară pregătită de inovații în industria lemnului, aproape 70% din teritoriul său fiind acoperit de păduri.

Primele clădiri din Stockholm Wood City, care este proiectat de firmele de arhitectură White Arkitekter și Henning Larsen, vor fi finalizate în 2027.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri