David Cameron revine la Bruxelles pentru prima oară după Brexit: „E ca un divorțat care se întoarce în casa familiei”

Data publicării:
David Cameron
Ministrul britanic de Externe, David Cameron. Foto: Profimedia Images

David Cameron va ajunge, marți, la Bruxelles, pentru prima oară de când a fost numit în funcția de șef al diplomației britanice dar și în prima ocazie de după campania sa eșuată de a păstra Regatul Unit în Uniunea Europeană, în 2016, relatează The Guardian.

Fostul premier britanic, care a avut o revenire neașteptată la vârful politicii de la Londra în această lună, fiind numit ministru de externe în guvernul lui Rishi Sunak, va participa la o reuniune a miniștrilor de externe ai NATO.

Cameron va participal la discuții legate de furnizarea de muniție Ucrainei și despre prezența Alianței Nord-Atlantice în Kosovo.

Este de așteptat ca oficialul britanic să aibă o întâlnire și cu vicepreședintele CE pentru acordurile Brexit, Maros Sefcovic.

Dacă se va întâlni cu oficialul european, Cameron ar urma să discute despre taxele vamale pe exporturile de vehicule electrice, incluse în acordul Brexit negociat în 2020 de echipa lui Boris Johnson.

Sectoarele construcției de mașini din Germania și Regat au făcut lobby intens la Bruxelles pentru suspendarea taxelor pe trei ani, însă Franța a respins posibilitatea, argumentând că orice renegociere a acordului de ieșire din UE ar însemna renegocierea întregului acord. Acest lucru ar necesita acordul tuturor statelor, iar multe dintre acestea nu mai sunt interesate să rediscute problema.

Referindu-se la negocierile extrem de dificile purtate de Regat cu UE pentru separarea de bloc, un diplomat a vorbit de vizita lui Camerona la sediul UE ca despre „un divorțat care se întoarce în casa familiei sale”.

Deși relația lui Cameron cu UE a fost și ea complicată, revenirea acestuia în politica mare de la Londra a produs o stare de entuziasm la masa NATO.

„Toată lumea, și chiar ma refer la toată lumea, vrea să aibă o discuție bilaterală cu el”, a declarat o sursă anonimă citată de publicația britanică.

La reuniunea NATO, Cameron este așteptat să le prezinte colegilor săi detalii despre vizita sa recentă în Ucraina și să discute despre implicațiile unei posibile reveniri a lui Donald Trump la Casa Albă, la anul.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri