Doi candidaţi la primăria unui oraş din Mexic au fost împuşcaţi mortal într-o singură zi

Data publicării:
politie mexic
Armando Perez de la Pan şi Miguel Angel Zavala au fost ambii împuşcaţi mortal în maşinile lor. Foto: Profimedia Images

Doi candidaţi la primăria micului oraş Maravatio din centrul Mexicului au fost împuşcaţi mortal într-o singură zi, informează miercuri dpa. Contextul în care cei doi au murit nu este clar, însă, în ultimele luni, peste 10 candidați și politicieni locali au fost uciși înainte de a fi lansată campania pentru alegerile naționale și regionale care vor avea loc pe 2 iunie.

Marţi, Partidul Acţiunii Naţionale (PAN) al opoziţiei conservatoare din Mexic a cerut autorităţilor să declanşeze o investigaţie amănunţită asupra celor două crime şi să-i aducă în faţa justiţiei pe cei care le-au comis.

Armando Perez de la Pan şi Miguel Angel Zavala, candidatul partidului de stânga Morena, au fost ambii împuşcaţi mortal în maşinile lor, luni, în statul vestic Michoacan, potrivit Biroului Procurorului General. Contextul nu este deocamdată clar.

Potrivit mass-media, peste zece candidaţi şi politicieni au fost ucişi în această ţară din America de Nord  înainte de începutul campaniei pentru alegerile naţionale şi regionale ce vor avea loc pe 2 iunie.

Majoritatea victimelor acestor atacuri au fost politicieni locali.

Preşedintele populist de stânga al Mexicului, Andres Manuel Lopez Obrador, nu mai poate candida la alegerile din 2 iunie. Constituţia ţării permite doar un mandat prezidenţial de şase ani.

Mexicul ar putea avea pentru prima dată o femeie preşedinte, în condiţiile în care atât coaliţia aflată la guvernare, cât şi opoziţia au numit câte o femeie candidat pentru alegerile din 2024.

Candidata partidului Morena al lui Obrador, primăriţa capitalei Ciudad de Mexico, Claudia Sheinbaum, conduce detaşat în sondajele de opinie. Fosta senatoare Xochitl Galvez candidează din partea opoziţiei.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri