„Ecology à la Française”. Macron și-a anunțat planul în 50 de puncte pentru oprirea folosirii combustibililor fosili până în 2030

Data publicării:
Emmanuel Macron
Emmanuel Macron a dezvăluit noul plan francez pentru a reduce emisiile de carbon. Foto: Profimedia Images.

Emmanuel Macron a dezvăluit noul său „plan ecologic național”, menit să reducă emisiile de gaze cu efect de seră ale Franței cu 55% și să încheie folosirea combustibililor fosili până în anul 2030, relatează The Guardian.

Președintele Franței a făcut anunțul la un consiliul ministerial special la Palatul Elysee. El a spus că guvernul va aloca o sumă adițională de 10 miliarde de euro pentru acest program în 50 de puncte pe care l-a descris drept „ecology à la Française”.

Macron a mai spus că planul are ca scop să amelioreze efectele crizei climatice dar și să asigure, în același timp, că Franța rămâne competitivă în agricultură și industrie.

Este esențial, a adăugat liderul francez, ca „Franța să-și reducă dependența de așa-zișii combustibili fosili – cărbune, petrol și gaz – pe care nu le mai produce dar de care depinde”. Obiectivul, a mai spus el, este de a reduce această dependență de la 60% la 40% până în 2030.

„Prioritatea pe care ne-am stabilit-o este ca până în ianuarie 2027 să încheiem complet folosirea cărbunelui pentru producția noastră de electricitate”, a spus președintele Macron.

Printre măsurile din plan se includ accelerarea producției mașinilor electrice, reducerea utilizării centralelor pe gaz, proiecte pentru ferme eoliene offshore, deschiderea unor fabrici de baterii electrice în nordul Franței, o hartă pentru a stabili unde se găsesc resurse naturale în Franța – resurse de hidrogen gaz și alte elemente esențiale pentru baterii pe litiu.

Companiile responsabile pentru cele 50 cele mai „murdare” situri industriale din Franța vor semna un acord pentru reducerea poluării cu 45% înainte de 2030.

Macron a mai adăugat că statul va reglementa prețurile la electricitate de luna viitoare, iar oamenii vor fi încurajați să folosească alternative precum pompe de căldură.

Totuși, opoziția și ONG-urile ecologiste spun că planul nu este suficient și că prevederile sale sunt „dezamăgitoare”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri