ECOWAS a respins propunerea juntei din Niger de a organiza alegeri în trei ani. Intervenția militară în țara africană este iminentă

Data publicării:
Polițist în uniformă cu o pușcă în mână
Polițist din Niger înarmat cu o pușcă Kalașnikov. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Blocul regional al țărilor vest-africane, ECOWAS, a respins propunerea juntei din Niger de a organiza alegeri pe parcursul următorilor trei ani, fapt ce prelungește impasul politic și diplomatic în care se afla țara africană de la lovitura de stat de acum o lună și care ar putea să ducă la declanșarea intervenției militare pentru restaurarea ordinii constituționale, relatează Reuters.

ECOWAS și alți actori internaționali au încercat să găsească soluții diplomatice la lovitura de stat din 26 iulie din Niger, a șaptea în Africa centrală și de vest din ultimii trei ani.

După ce mai multe încercări de dialog au fost respinse, însă, ECOWAS – care a adoptat o poziție intransigentă față de Niger, spre deosebire de ceilalți vecini ai săi în care au avut loc lovituri de stat militare, Burkina Faso și Mali – a activat o forță militară regională, despre care șefii armatelor spun că este pregătită să acționeze dacă negocierile nu vor duce la nicio soluție.

ECOWAS și-a accentuat amenințările, vineri, cu o zi înainte ca junta să accepte discuții cu o delegație a blocului în capitala Niamey. Această decizia a sugerat o posibilă deschidere din partea dictatorului militar din Niger de a coopera.

Abdourahamane Tchiani continuă să susțină că rămâne „deschis dialogului”, dar precizând că va discuta o posibilă revenire la democrație pe parcursul următorilor trei ani, o susținere similară celor făcute de alți dictatori militari din regiune. Comisarul ECOWAS, Abdel-Fatau Musah, a declarat, luni, că poziția blocului rămâne clară:

„Eliberați-l pe Bazoum fără precondiții, restaurați ordinea constituțională fără întârziere”, a spus el, precizând și că rezultatul actualelor discuții informale va determina dacă va mai fi trimisă vreo delegație de negociere.

ECOWAS a impus sancțiuni împotriva Mali, anul trecut, după ce junta de acolo a refuzat să organizeze alegerile promise. Sancțiunile au fost ridicate doar după ce un nou termen limită pentru anul 2024 a fost stabilit.

Junta din Burkina Faso s-a angajat, de asemenea, să organizeze alegeri anul viitor, iar Guineea și-a scurtat „tranziția” până la 24 de luni, după presiuni din partea ECOWAS.

Niger a fost deja sancționat semnificativ după lovitura de stat, punând o presiune serioasă pe una dintre cele mai sărace țări ale lumii.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri