„El Chapo” de Asia, arestat pe aeroportul din Amsterdam. Tse Chi Lop este unul dintre cei mai bogați traficanți din lume

Data publicării:
barbat cu catuse
Bărbat cu cătușe. Foto: Guliver/GettyImages

Poliţia olandeză l-a arestat pe aeroportul Schiphol din Amsterdam pe Tse Chi Lop, presupusul lider al uneia dintre cele mai mari grupări din lume care se ocupă cu traficul de droguri. De origine chineză, dar având cetățenie canadiană, Tse Chi Lop a fost comparat adesea cu „El Chapo” sau chiar cu Pablo Escobar, doi dintre cei mai renumiți lorzi ai drogurilor. 

În vârstă de 57 de ani, Tse Chi Lop a fost arestat vineri, înainte de a se îmbarca într-un avion către Canada. El era vizat de un mandat internaţional de arestare emis în 2019 de Australia, unde este acuzat de trafic cu metamfetamină şi heroină. Potrivit poliţiei australiene, cam  70% din drogurile care pătrund în Australia sunt aduse prin rețeaua coordonată de Tse Chi Lop.

Considerat a fi unul dintre cei mai bogaţi traficanţi din lume, el conduce gruparea Sam Gor („Compania”), unul dintre cele mai mari carteluri de droguri din lume, care controlează o mare parte a traficului cu droguri în estul Asiei. Tse Chi Lop a făcut parte dintr-o „triadă” ce acționa în Hong Kong, Toronto și Vancouver. Operațiunile sale din Myamnar, Thailanda și Laos sunt sub protecția unor adevărate „miliții private”.

Conform datelor ONU, gruparea Sam Gor a încasat în anul 2018 circa 18 miliarde de dolari din vânzările de heroină şi droguri sintetice, sumă ce a ajuns în anul 2020, an de pandemie, la peste 22 de miliarde, adică de patru ori mai mult faţă de încasările din urmă cu cinci ani.

Aproape „fără chip” - cu el sunt foarte puține fotografii - Tse a tot făcut naveta între Toronto, Macao, Hong Kong și Taiwan în ultimii ani.

Tse Chi Lop se află acum la dispoziţia justiţiei olandeze, care va decide dacă îl va extrăda către Australia.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri