„El Padrino”, unul dintre cei mai temuți lorzi ai drogurilor, a fost condamnat definitiv la închisoare

Data publicării:
Foto: AP
Foto: AP

Un judecător federal din statul mexican Jalisco l-a condamnat recent la 37 de închisoare pe Miguel Angel Felix Gallardo, șeful unui cartel de droguri din Guadalajara. Gallardo a fost închis pentru asasinarea, pe 7 februarie 1985, a agentului american Enrique „Kiki” Camarena, a cărui activitate sub acoperire a dus la confiscarea și distrugerea unor mari plantații de marijuana din Mexic, relatează Business Insider.

padrino
Foto: AP

În martie 1985, trupul lui Camarena avea să fie găsit fără viață și prezentând urme de tortură. La acea dată, această crimă avea să arunce în aer relațiile dintre SUA și Mexic. Administrația lui Ronald Reagan făcuse presiuni pe președintele de atunci al Mexicului, Miguel de la Madrid, ca să acționeze împotriva lordului drogurilor Miguel Angel Felix Gallardo. SUA ajunseseră chiar la un pas de a închide granița cu Mexicul.

Gallardo, poreclit „El Padrino” („Nașul”), a reușit ani de zile să fugă de polițiști. „Am coordonat poliția națională mexicană. Începuserăm să facem intercepții telefonice. I-am luat urma spre o reședință din Guadalajara. El nu a părăsit niciodată Guadalajara, aceasta a fost baza lui de putere”, își amintește Mike Vigil, fost șef al departamentului de operațiuni internaționale din cadrul Agenției Naționale Antidrog (DEA) din SUA.

Timp de patru ani, norocul a fost de partea lui Gallardo, până când, într-o zi, pe 8 aprilie 1989, îmbrăcat într-un halat de baie, liderul cartelului de crimă organizată avea să fie încătușat, spune Vigil. Autoritățile mexicane au efectuat atunci și arestări în masă în rândul poliției locale din Culiacan, orașul de baștină al lui Gallardo, unul dintre tentaculele vastei rețele controlate de „El Padrino”.

Inițial, Gallardo a fost condamnat la 40 de ani de închisoare, însă după aproximativ 10 ani de stat în spatele gratiilor, un tribunal mexican a decis rejudecarea cazului, până la recentul verdict. 

În prezent, „El Padrino” are 70 de ani. Pe lângă noua pedeapsă primită, Gallardo trebuie să plătească și daune în valoare de 1,8 milioane de dolari. „Tipul ăsta a fost un ucigaș nemilos. A fost un individ care a provocat un rău nespus Statelor Unite și țării sale. Cred că ar trebui să rămână în spatele gratiilor până la sfârșitul zilelor. Este un psihopat și va merge pe aceleași căi distructive dacă va fi vreodată eliberat din închisoare”, mai spune Mike Vigil.

După arestarea lui Gallardo, imperiul său de cocaină a fost împărțit de către asociații lui. Frații Arellano Felix au preluat comanda cartelului din Tijuana, iar „Lordul Cerurilor”, cum era cunoscut Amado Carillo Fuentes, a luat frâiele cartelului Juarez. Tot din această „îmbucătățire” a cartelului din Guadalajara a descins și celebru cartel Sinalora, condus de Joaquin „El Chapo” Guzman, probabil unul dintre cei mai siniștri șefi de clan din Mexic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri