Erdogan îi vânează pe kurzi până în Irak. Președintele turc anunță o nouă operațiune militară în Orientul Mijlociu

Data publicării:
Bombardament al armatei turce împotriva milițiilor kurde în nordul Siriei.
Bombardament al armatei turce împotriva milițiilor kurde în nordul Siriei. Foto: Guliver/Getty Images

Turcia a anunțat că ar putea lansa o nouă operațiune împotriva milițiilor kurde, de această dată în Irak, relatează Daily Sabah. Anul trecut Erdogan i-a atacat pe kurzi, cu acordul lui Donald Trump, în Siria, acolo unde aceștia luptaseră împotriva ISIS și fuseseră instrumentali în înfrângerea fundamentaliștilor.

Erdogan a făcut afirmația ca răspuns la o întrebare legată de o posibilă operațiune comună în regiunea Sinjar. El a spus că ea este posibilă, dar a refuzat să confirme direct.

„Turcia este pregătită să efectueze operațiuni împotriva PKK cu Irak însă nu putem anunța deschis data unei astfel de operațiuni”, a liderul turc vineri, în fața jurnaliștilor. „Am putea să ajungem acolo peste noapte, dintr-o dată”, a adăugat Erdogan făcând o referire la atacul precedent, când Turcia și-a lansat operațiunea în nordul Siriei.

Organizația kurdă PKK și-a stabilit o bază de operațiuni în Sinjar, la mijlocul anului 2014. Ministrul Apărării turc a vizitat Irakul la începutul acestei săptămâni și și-a anunțat disponibilitatea sa și a țării sale de a participa la o operațiune împotriva PKK împtreună cu militarii irakieni.

De altfel, Turcia a subliniat constant că nu va „tolera amenințări la securitatea sa națională” și a cerut, aproape ultimativ, oficialilor irakieni să ia măsuri pentru eliminarea milițiilor kurde din zonă.

Kurzii se află sub asaltul Turciei de mai bine de un an, după trădarea lui Donald Trump

Prima operațiune a Turciei împotriva kurzilor s-a desfășurat la sfârșitul lui 2019 cu acordul direct al lui Donald Trump, în ciuda faptului că milițiile kurde fuseseră importanți aliați ai americanilor împotriva ISIS și au dus greul luptei împotriva Califatului.

Decizia a marcat o schimbare radicală de poziție a politicii externe a Statelor Unite în regiune și a dat undă verde Turciei să atace forțele kurde din nordul Siriei, forțe care, până la acel moment fuseseră sprijinite și antrenate de americani. Kurzii au fost unii dintre cei mai de încredere parteneri ai SUA în Siria și au jucat un rol-cheie în campania care a dus la înfrângerea ISIS.

„Vom lupta acolo unde avem ceva de câştigat şi vom lupta doar ca să câştigăm. Kurzii vor trebui să se descurce pe cont propriu în ceea ce priveşte situaţia în care se află”, scria Donald Trump pe Twitter despre foştii aliaţi din Orientul Mijlociu, la momentul invaziei turce.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri