„Europa cu mai multe viteze” revine. Macron spune că UE trebuie reformată dacă vrea să facă față extinderii

Data actualizării: Data publicării:
macron face declarații
Preşedintele Franței, Emmanuel Macron, Foto: Profimedia

Președintele francez Emmanuel Macron spune că Uniunea Europeană ar trebui să evolueze către o „Europă cu mai multe viteze” dacă dorește să integreze țări noi, precum Republica Moldova, Ucraina sau statele din Balcanii de Vest, relatează Politico. Ideea unei Uniuni Europene cu „mai multe viteze”, care să permită unor state să colaboreze în anumite domenii, fără a fi necesară participarea tuturor membrilor UE, nu este una nouă și nu este prima dată când Macron propune acest scenariu.

Conceptul unei „Europe cu mai multe viteze” a fost o temă foarte dezbătută și înainte ca Macron să ajungă președinte. În 2017, fostul președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a prezentat cinci scenarii pentru viitorul Europei, care propuneau o astfel de reformă.

Acestă idee— promovată de unii, respinsă de alții, printre care și România — presupune că un nucleu de ţări aflate în „avangardă“ accelerează integrarea Uniunii Europene. Cine nu vrea să ţină pasul, rămâne într-o viteză mai mică.

Ideea de bază a „Europei cu mai multe viteze” este să ofere acelor state care doresc să urmărească unele obiective comune posibilitatea de a acţiona, fără ca demersul lor să angajeze Uniunea în ansamblu. Dar pentru ca un asemenea sistem să funcţioneze este nevoie de schimbări de tratate.

Acum, reforma Uniunii Europene, care ar putea include modificarea tratatelor, este din nou adusă în prim-plan de Emmanuel Macron.

Macron: Riscul este să credem că ne putem mări fără reformă

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat luni că Uniunii Europene ar trebui „poate” să evolueze spre o uniune „cu mai multe viteze”, în contextul în care ia în considerare integrarea Ucrainei, a Republicii Moldova și a țărilor din Balcanii de Vest. El a subliniat nevoia de reformă înainte ca UE să integreze noi națiuni în interiorul construcției europene, mai ales că ar trebui să negocieze un consens între mai mult de 30 de state membre.

„Riscul este să credem că ne putem extinde fără reformă. Pot depune mărturie că este destul de greu pentru Europa să avanseze pe subiecte sensibile cu 27 de membri. Cu 32 sau 35 de membri, nu va fi mai ușor”, a spus Macron la reuniunea anuală a ambasadorilor francezi de la Paris.

„Vom avea nevoie de îndrăzneală, pentru a accepta mai multă integrare în anumite domenii și poate chiar o Europă cu mai multe viteze”, a spus el, potrivit Politico.

Macron vrea schimbarea tratatelor UE

Președintele francez nu a explicat cum va funcționa această Europă cu mai multe viteze, dar a adăugat că o revizuire a tratatelor UE este necesară pentru ca blocul să își aprofundeze și să-și mențină „atractivitatea”.

Potrivit mai multor oficiali francezi, guvernul lui Macron lucrează la mai multe propuneri pentru o Europă cu mai multe viteze, care ar include crearea unor grupuri informale de țări membre care să lucreze în domenii politice specifice.

Macron a sugerat, de asemenea, că își va detalia gândurile despre extindere și reforma UE în lunile următoare și înaintea alegerilor UE de anul viitor.

Atât Ucraina, cât și Moldova au primit statutul de candidat la UE în iunie, iar mai multe voci cer ca UE să deschidă discuțiile de aderare până în decembrie.

În ciuda semnelor privind o contraofensivă lentă a ucrainenilor, Macron și-a reiterat și sprijinul deplin pentru Ucraina.

„Rusia nu poate și nu trebuie să câștige. Ar fi sfârșitul oricărei încrederi în dreptul internațional. [Ucraina] va fi o investiție în ceea ce privește diplomația și resursele în anii următori. Nu ne putem preface că acest efort nu a existat”, le-a spus el diplomaților.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri