Exodul creierelor: Peste 100.000 de tineri din Turcia au părăsit țara în ultimul an din cauza salariilor mici și a condițiilor de muncă

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0805396420
Recep Tayyip Erdogan bate palma cu un copil. Foto; Profimedia Images

Inflația în creștere și prăbușirea lirei au afectat puternic economia Turciei, iar conducerea de la Ankara în frunte cu Recep Tayyip Erdogan a erodat drepturile și libertățile populației. Într-un context socio-economic tot mai complicat, mulți tineri și oameni educați vor să părăsească Turcia, pentru că nu întrevăd o schimbare în bine a lucrurilor odată cu cel de-al treilea mandat al lui Recep Tayyip Erdogan. Institutul Național de Statistică al Turciei arată că, în 2022, un număr de 139.531 cetățeni au părăsit țara, majoritatea tineri cu vârste cuprinse între 25 și 29 de ani. Sociologul turc Besim Dellaloglu susține că profesioniștii din IT și medicii se numără printre cei mai mulți care aleg să plece pentru a munci în alte țări. El mai arată că o parte din acest exod al "păturii educate a societății" este și consecință a democrației tot mai fragile, pe lângă salariile mici, condițiile de muncă istovitoare și creșterea violenței din partea pacienților nemulțumiți, relatează euronews.

Huseyin Buyukdag, un profesor de limbă engleză de 27 de ani, spune că iubește Turcia și profesia sa, dar nu mai face față cheltuielilor.

Având în vedere criza economică galopantă și starea precară a democrației, care continuă să se acutizeze, el și soția au hotărât să plece în căutarea unei vieți mai bune în Germania. Ei se numără printre tinerii și persoanele educate care doresc să părăsească Turcia, aflată sub conducerea unui președinte din ce în ce mai autoritar.

După ce Erdogan și-a asigurat un al treilea mandat la alegerile din mai, este puțin probabil ca lucrurile să se schimbe, mai spune Buyukdag.

"Chiar dacă nu vreau acest lucru, chiar dacă urăsc acest lucru, voi... părăsi această țară frumoasă", a declarat profesorul de engleză pentru The Associated Press.

Buyukdag și soția sa, care este asistentă medicală, locuiesc în Sirnak, o regiune săracă din sud-estul țării. Locurile lor de muncă la stat le aduc celor doi aproximativ 1.640 de euro pe lună, puțin peste pragul riscului de sărăcie.

Este o sumă suficientă pentru a ajunge la sfârșit de lună, dar este departe de venitul care ar fi necesar pentru a acoperi costurile de trai într-unul din marile orașe ale Turciei, precum Istanbul sau Ankara și un venit deloc suficient pentru ca un cuplu tânăr să poată economisi sau să întemeieze o familie.

Inflația în Turcia a atins 61% 

Turcia a fost grav afectată de o criză economică în ultimii ani. Rata anuală oficială a inflației a fost de 61% luna trecută, deși unii economiști cred că cifra reală este dublă, iar lira și-a pierdut enorm din valoare.

Specialiștii consultați de Euronews arată că incapacitatea lui Erdogan de a înțelege economia ar fi în spatele problemelor țării.

Aproape o treime din populația Turciei este în prezent expusă riscului de sărăcie sau de excluziune socială, potrivit unui raport recent publicat de Institutul de Statistică din Turcia.

Pentru mulți dintre ei, o cale de ieșire este reprezentată de vizele educaționale pentru a studia în străinătate sau de permisele de muncă.

TurkStat, biroul guvernamental de statistică, a declarat că 139.531 de cetățeni turci au părăsit țara în 2022, comparativ cu 103.613 în 2021. Cei cu vârste cuprinse între 25 și 29 de ani au format cel mai mare grup al turcilor care au plecat. Cifrele reprezintă o creștere semnificativă în comparație cu anul 2020, când au plecat 77.810 oameni în contextul apogeului pandemiei de coronavirus.

Turcia devine tot mai polarizată

Sociologul Besim Dellaloglu atribuie o parte din exodul "păturii superioare educate a societății" fragilizării democrației.

"Nu am impresia că această migrație se va diminua fără a se diminua deopotrivă polarizarea societății din Turcia", a spus acesta.

Profesioniștii din domeniul medical și specialiștii în IT sunt cei mai dispuși să plece, a mai precizat Dellaloglu, care arată că tendința se menține în rândul persoanelor cu înaltă calificare din toate sectoarele.

În 2022, peste 2.600 de medici au solicitat Asociației Medicale din Turcia documentele necesare pentru a putea profesa în afara țării. Ei au invocat, în cea mai mare parte, salariile mici, condițiile de muncă istovitoare și o creștere a violenței din partea pacienților nemulțumiți drept motive pentru decizia lor.

Într-unul dintre discursurile sale de anul trecut, furios, Erdogan a declarat că toți medicii care doresc "pot să plece". Ulterior, el și-a moderat tonul, spunând că cei care au plecat se vor întoarce în curând, deoarece Turcia le poate asigura un "viitor luminos".

De ce preferă alți turci să rămână

Mulți alți turci preferă să rămână, chiar și într-o țară care devine din ce în ce mai autoritară.

"Îi pot înțelege pe cei care pleacă, unele lucruri chiar trebuie să se schimbe", a declarat Fatma Zehra Eksi, o studentă de 22 de ani din Istanbul, care spune că este o susținătoare reticentă a lui Erdogan.

"Dar dacă noi plecăm pentru că nu ne simțim bine aici, atunci nu va mai rămâne nimeni aici pentru a schimba lucrurile", a explicat aceasta.

Serap Ilgin, o tânără de 26 de ani din Istanbul, care lucrează în publicitate și care a crescut cu valorile Turciei laice ale fondatorului său, Mustafa Kemal Ataturk, a precizat că "plecarea nu este o soluție, dimpotrivă, cred că trebuie să rămânem aici și să luptăm".

Nemulțumirea tot mai mare a turcilor apare în contextul în care țara marchează 100 de ani de la proclamarea de către Ataturk a unei republici seculare, după prăbușirea Imperiului Otoman, iar progresul acesteia stagnează, în pofida triumfalismului declarat de Erdogan, care a anunțat că următoarea era va fi "Secolul Turciei", promițând să facă din Turcia o putere globală.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri