Extremistul olandez Geert Wilders anunță că renunță la încercarea de a deveni prim-ministru, la cinci luni de la câștigarea alegerilor

Data publicării:
Geert Wilders
Geert Wilders nu a reușit să-și convingă posibilii parteneri de coaliție să-l accepte ca prim-ministru. Foto: Profimedia Images

Geert Wilders, politicianul olandez de extremă dreapta care a câștigat alegerile parlamentare de anul trecut din Țările de Jos, a renunțat la încercarea de a mai deveni prim-ministru, la aproape o jumătate de an de la victoria neașteptată a partidului său, relatează BBC.  „Pot să devin prim-ministru doar dacă toate partidele din coaliție sprijină acest lucru. Nu este cazul”, a scris politicianul extremist pe Twitter.

Partidul Libertății pe care-l conduce a câștigat o pluralitate a voturilor la alegerile de anul trecut, însă sistemul electoral din Olanda obligă la formarea coalițiilor largi și descurajează guverne monocolore sau coaliții mici.

Negocierile cu trei alte partide pentru formarea unui guvern continuă, însă pare că niciunul dintre parteneri nu este deschis la posibilitatea venirii în funcție a lui Wilders, notoriu pentru pozițiile anti-Islam și anti-UE.

„Mi-aș dori un cabinet de dreapta. Mai puțin azil și mai puțină imigrație. Olandezii pe primul loc. Dragostea de țară și de votanți e mai mare și mai importantă decât propria funcție”, a scris Wilders în postarea de pe rețeaua socială de miercuri seară.

Wilders a încercat să formeze o coaliție cu partidul fostului premier Rutte, VVD, de centru-dreapta, cu Noul Contract Social și cu partidele fermierilor BBB.

Liderii acestor partide au insistat, această săptămână, că singura modalitate prin care ar fi dispuse să colaboreze ar fi dacă niciunul dintre ei nu va ocupa funcții în guvern. Nu este, însă, clar, dacă s-au pus de acord și la un compromis pentru poziția de premier.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri