Finlanda amenință Rusia cu „măsuri clare” după ce zeci de solicitanți de azil au apărut la granița ruso-finlandeză

Data publicării:
polițist bagă în dubă oameni
Numărul solicitanților de azil de la granița ruso-finlandeză a crescut semnificativ în ultimele zile. Foto: profimedia Images

Președintele Finlandei a acuzat Rusia de acțiuni de război hibrid prin trimiterea de „solicitanți de azil politic” la granița ruso-finlandeză și a promis că va lua „măsuri clare” împotriva regimului de la Kremlin, relatează The Guardian. Comentariile lui Sauli Niinisto vin la puțin timp după ce poliția de frontieră finlandeză a raportat o creștere neașteptată a numărului de oameni care cer azil politic la punctele de graniță din sud-estul țării.

Polițiștii de frontieră îi opresc, deobicei, pe cei care încearcă să treacă granița fără o viză validă.

Miercuri, Niinisto a spus că crede că totul este o încercare a Rusiei de război hibrid împotriva Finlandei, aducând așa-ziși „migranți” la granițe ca represalii pentru orientarea pro-occidentală a guvernului de la Helsinki și a deciziei acestuia de a semna un acoord de cooperare militară cu Statele Unite.

Rusia și Finlanda au o graniță de peste 1.300 de kilometri, aceasta fiind, de asemenea, și una dintre granițele externe ale UE și NATO. De la aderarea la Alianța Nord-Atlantică a Finlandei, tensiunile dintre celedouă țări au devenit tot mai accentuate.

Serviciile finlandeze au tot avertizat cu privivre la încercările tot mai dese ale rușilor de a spiona online, mai ales după ce regimul criminal de la Kremlin a invadat Ucraina vecină.

„Nu văd vreo încheiere a situației fără o acțiune clară din partea Finlandei”, a spus Niinisto.

Poliția de frontieră finlandeză spune că 74 de oameni care solicită azil politic au ajuns la granița din sud-estul Finlandei, miercuri. Marți, numărul a fost de 55, iar luni de 39.

„Da, ni se aduce aminte în fiecare zi că Finlanda s-a alăturat NATO. Cred că de această dată, Acordul de Cooperare în Apărare (n. red. – cu SUA) a fost declanșatorul”, a spus președintele finlandez.

Purtătoarea de cuvânt a diplomației lui Putin, Maria Zaharova, a respins acuzațiile drept „complet nefondate”, iar Dmitri Peskov a spus că „regretă” decizia Finlandei de a se distanța de ceea ce a numit „relații bilaterale anterioare bune” cu regimul criminal din Rusia.

La începutul lunii, poliția de frontieră a interzis trecerile la graniță cu bicicleta, după ce rușii au început să treacă granița în acest fel fără documentele necesare pentru intrarea în spațiul Schengen.

Anul trecut, Finlanda a adoptat legi noi prin care se interzice primirea de cereri de azil politic în cazuri în care se suspectează că există un plan de imigrare în masă orchestrat de o altă țară.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri