Germania va cumpăra, împreună cu parteneri NATO, aeronave de transport şi submarine şi va dezvolta arme noi

Data publicării:
Bundeswehr Ships Military Equipment To Lithuania
Foto: Gulliver/GettyImages

Germania a semnat o serie de acorduri cu parteneri NATO pentru a cumpăra împreună aeronave de transport şi submarine şi pentru a dezvolta arme noi, relatează Associated Press, preluată de News.ro.

Meetings of the NATO Defence Ministers at NATO Headquarters in Brussels- Declaration of Intent on Multi Role Tanker Transport Capability (MRTTC) between Belgium, Germany, Luxembourg, The Netherlands and Norway
De la stânga la dreapta: Raimundas Karoblis (ministrul apărării, Lituania); Ine Marie Eriksen Soreide (Norvegia); Ursula von der Leyen (Germania); Jeanine Hennis-Plasschaert (Olanda); Steven Vandeput (Belgia); Etienne Schneider (Luxemburg) | Foto: NATO.int

Detalii ale acordurilor - văzute joi de AP - arată că Germania intenţionează să cumpere opt avioane de transport Airbus A330 împreună cu Olanda şi Luxemburg. Norvegia şi Belgia ar putea semna, de asemenea, acordurile.

Aliaţi NATO întâmpină în prezent dificultăţi în a găsi avioane de transport pentru trupe şi echipamente.

De asemenea, Germania şi Norvegia intenţionează să achiziţioneze împreună şase submarine şi să îşi înlocuiască sistemele de rachete învechite.

Berlinul va colabora şi cu Franţa, pentru a înfiinţa o unitate mai mică de transport aerian, menită să susţină operaţiunile speciale şi să ajute cetăţenii germani din zonele cu probleme.

Deciziile vin în condiţiile în care Statele Unite au exercitat presiuni asupra aliaţilor NATO să îşi sporească cheltuielile de apărare.

ministri apararii germania romania cehia

Pe de altă parte, Germania colaborează în cadrul NATO și cu România. Miercuri, miniştrii apărării din Germania, România şi Cehia au încheiat acorduri prin care o brigadă cehă de intervenție rapidă și brigada 81 mecanizată din România vor colabora cu divizia 10 de blindate și cu forțele de reacție rapidă ale Germaniei, potrivit unui comunicat NATO. Este astfel pus în practică un concept NATO prin care armate de talie mai mică își pot integra capacitățile într-o structură mai mare organizată de o altă țară. Germania, România și Cehia vor face antrenamente și exerciții comune, care vor începe chiar de anul acesta. 

Citiţi şi: 

România va cumpăra avioane fără pilot, o achiziție la care participă mai multe state NATO

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri