Grecia vrea încălzirea relațiilor cu Turcia după ce Erdogan a început din nou apropierea de Occident

Data publicării:
Erdogan și Mitsotakis
Întâlnire a premierului Mitsotakis cu președintele Erdogan, în martie, la Istanbul. Foto: Profimedia Images

Prim-ministrul guvernului Greciei, Kyriakos Mitsotakis, se va întâlni cu președintele Turciei, Erdogan, la summit-ul NATO de la Vilnius, și va discuta cu acesta realizare unor „progrese importante” pentru apropierea celor două țări și încălzirea relațiilor diplomatice după mai mulți ani de dispute, relatează AFP, citat de Agerpres.

„Sper şi aştept cu nerăbdare să mă sprijin pe acest climat pozitiv pentru a face progrese importante”, a afirmat Mitsotakis înainte de această întâlnire, care vine după tensiuni care au durat ani de zile, urmate de o ameliorare a relaţiilor bilaterale după cutremurul devastator din Turcia de la începutul lunii februarie.

„Evident că avem divergenţe majore”, a subliniat şeful guvernului de la Atena.

„Dar putem să ne punem de acord (...) asupra unei foi de parcurs astfel încât să putem rezolva cea mai mare dispută geopolitică a noastră, delimitarea zonelor maritime, a zonelor economice exclusive şi a platoului continental în Marea Egee şi în estul Mediteranei”, a insistat el. „Nu suntem condamnaţi să trăim într-un climat perpetuu de tensiune cu Turcia”, a spus Mitsotakis.

Cele două ţări vecine şi membre NATO au o dispută de multă vreme cu privire la frontierele maritime şi la drepturile de explorare a zăcămintelor de gaze în zone din Marea Egee şi din estul Mediteranei.

La ultima lor întâlnire în octombrie, la Praga, Kyriakos Mitsotakis a părăsit dineul oficial al unui summit european informal în timpul discursului lui Erdogan, afirmase, atunci, preşedintele turc.

Liderul turc a acuzat Grecia că „ocupă” insulele din Marea Egee, despre care susţine că statutul lor este reglementat de tratate postbelice, avertizând că forţele armate turce ar putea „veni intempestiv și să facă tot ce este necesar acolo”.

Dar tensiunile s-au diminuat în februarie, când Grecia a trimis echipe de ajutor şi de salvare în Turcia, în urma cutremurului violent care a ucis peste 50.000 de persoane în sudul Turciei.

Şeful diplomaţiei elene de la acea vreme, Nikos Dendias, a fost primul oficial cu rang de ministru din Europa care a vizitat Turcia după cutremur.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri