Guvernatorul taliban al unei provincii din Afganistan a fost ucis în biroul său, în urma unui atac sinucigaş

Data publicării:
Guvernator taliban, ucis în biroul său în urma unui atac sinucigaş
Guvernator taliban, ucis în biroul său în urma unui atac sinucigaş. Twitter Zabihullah Mujahid

Guvernatorul taliban al provinciei Balkh din nordul Afganistanului a fost ucis joi, într-un atac sinucigaş revendicat de gruparea Stat Islamic (IS), relatează BBC.

Mohammad Dawood Muzammil a fost ucis în biroul său din capitala provinciei, Mazar-e Sharif. El este cel mai înalt oficial taliban care a fost ucis de când militanţii au revenit la putere în 2021.

De atunci, violenţa a scăzut, dar oficialii pro-talibani au fost vizaţi de gruparea Stat Islamic. Muzammil a condus lupta împotriva IS în postul deţinut anterior, cel de guvernator al provinciei de est Nangarhar. El a fost transferat la Balkh în octombrie anul trecut.

Purtătorul de cuvânt al poliţiei din Balkh, Mohammed Asif Waziri, a declarat că explozia a avut loc joi dimineaţă la etajul doi al biroului guvernatorului.„A fost o bubuitură. Am căzut la pământ”, a declarat Khairuddin, care a fost rănit în explozie, pentru agenţia de presă AFP. El a relatat  că a văzut un prieten pierzându-şi o mână în explozie.

Ulterior, joi, gruparea Stat Islamic a anunţat că unul dintre soldaţii săi a reuşit să intre în clădire şi să-şi detoneze centura sinucigaşă. Unii paznici au fost ucişi în explozie, se mai arată în comunicat. Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, susține într-o postare pe Twitter că guvernatorul a fost „martirizat într-o explozie de către duşmanii islamului”.

Cu o zi în urmă, autorităţile talibane provinciale au declarat că au ucis opt „rebeli şi răpitori” în Mazar-e Sharif.

Talibanii au fost înlăturaţi de la conducerea Afganistanului în 2001, gruparea militantă islamistă revenind la putere în august 2021, după retragerea forțelor americane.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri