Guvernul din Kosovo a încheiat amnistia și va confisca mașinile sârbilor cu numere de înmatriculare mai vechi de 1999

Data publicării:
plăcuțe de înmatriculare mașini kosovo
Plăcuță nouă de înmatriculare, cu RKS, codul Republicii Kosovo. În zona de la nord de orașul Mitrovica, unde locuiesc majoritatea sârbilor, s-a observat că vehiculele cu plăcuțe de înmatriculare, considerate ilegale de guvernul kosovar, nu se aflau în trafic. Sursa foto: Profimedia Images

Sârbilor care locuiesc în Kosovo nu li se mai permite de vineri să folosească plăcuțe vechi pentru mașinile lor, cu numere care preced independența țării față de Serbia, adică mai vechi de 1999, o problemă care a declanșat cele mai grave violențe etnice din ultimii doi ani. Plăcuțele de înmatriculare trebuie să fie semnate cu Republica Kosovo, transmite Reuters.

Susținuți de Belgrad, aproximativ 50.000 de etnici sârbi care trăiesc în partea de nord a țării refuză să recunoască Kosovo și au folosit plăcuțe de la mașini înmatriculate înainte de 1999, când acesta făcea parte din Serbia.

Guvernul kosovar a declarat că amnistia s-a încheiat vineri la miezul nopţii, iar toţi şoferii cu plăcuţe vechi vor fi sancţionaţi și maşinile lor vor fi confiscate.

Guvernul a amânat de mai multe ori decizia de a obliga șoferii să obțină noi plăcuțe de înmatriculare.

Poliția a raportat că din 10.000 de vehicule care aparțin sârbilor kosovari din nordul țării, aproximativ 4.200 au plăcuțe noi de înmatriculare din Kosovo, în timp ce mulți alții și-au înmatriculat mașinile în Serbia și au voie să le folosească și în Kosovo.

„Astăzi nu vedem mașini în trafic cu plăcuțe vechi”, a declarat pentru Reuters Veton Elshani, comandantul adjunct al poliției din Kosovo pentru nord.

„Le-am spus polițiștilor că în următoarele două zile ar trebui doar să avertizeze șoferii, dar începând de luni îi vom amenda sau chiar le vom confisca vehiculele”.

Aplicarea noilor reguli de înmatriculare a mașinilor a fost principalul motiv pentru care, în 2022, sârbii au părăsit toate instituțiile din Kosovo, cum ar fi municipalitățile, poliția și tribunalele din regiunea de nord.

Regiunea a fost martoră a celor mai grave violențe din acest an de la independența Kosovo în 2008, culminând cu bărbați înarmați sârbi care au atacat poliția în satul Banjska în septembrie, ducând la moartea unui ofițer de poliție și a trei oameni înarmați.

Aproximativ 50.000 de sârbi care trăiesc în alte părți ale Kosovo recunosc statul independent și au folosit plăcuțele de înmatriculare din Kosovo.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri