Guvernul Donald Tusk vrea să redeschidă problema despăgubirilor de război cu Germania: „Chestiunea nu a fost încheiată niciodată”

Data publicării:
Donald Tusk și Olaf Scholz
Donald Tusk și Olaf Scholz. Foto: Profimedia Images

Guvernul Donald Tusk intenționează să înceapă din nou discuțiile cu Germania în ce privește o soluție la problema despăgubirilor pe care guvernul german le mai datorează Poloniei după Al Doilea Război Mondial.

În sens juridic şi formal, chestiunea despăgubirilor de război este închisă de mulţi ani, a declarat, luni, la Berlin, premierul guvernului polonez, Donald Tusk, după întrevederea cu cancelarul german, Olaf Scholz. „Chestiunea reparaţiilor materiale, financiare şi morale nu a fost încheiată niciodată”, a adăugat el.

Tusk a subliniat că, spre deosebire de guvernul precedent, condus de Partidul Lege şi Justiţie (PiS), el doreşte să lucreze cu cancelarul Scholz „pentru a căuta forme de cooperare care nu vor fi fatale pentru relaţiile bilaterale în viitor”.

Guvernul PiS, care s-a aflat la putere din 2015 până la jumătatea lui decembrie 2023, solicitase peste 1.300 miliarde de euro de la guvernul german în octombrie 2022 drept compensație pentru pagubele suferite de Polonia în Al Doilea Război Mondial.

Guvernul polonez a argumentat, la acea vreme, că ţări occidentale ca Franţa şi Olanda beneficiaseră de un tratament mai bun decât Polonia în perioada postbelică.

La Conferinţa de la Potsdam din 1945, cele patru puteri învingătoare (SUA, Regatul Unit, Franţa şi Uniunea Sovietică) au convenit ca Uniunea Sovietică să fie compensată din zona ocupată de sovietici în estul Germaniei şi că Polonia va primi o parte. Se estimează că până în 1953 aproximativ 3.000 de fabrici fuseseră dezmembrate şi produsele adiţionale din producţia în desfăşurare fuseseră îndepărtate.

Totuşi, guvernul polonez a precizat că Polonia a fost nevoită să compenseze pentru partea sa furnizând cărbune către Uniunea Sovietică.

Pe de altă parte, guvernul german consideră închisă problema despăgubirilor de război şi trimite la tratatul oficial privind consecinţele unificării Germaniei asupra politicii externe, proces în care Polonia nu a fost implicată.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri