Guvernul Olandei este obligat de o decizie în instanță să oprească exporturile de piese pentru avioanele de luptă F-35 ale Israelului

Data actualizării: Data publicării:
avion f35 in zbor
Avion F-35. Foto: Defensie.nl

O curte de apel olandeză a ordonat luni guvernului să blocheze toate exporturile de componente ale avioanelor de luptă F-35 către Israel, din cauza preocupărilor legate de faptul că acestea au fost folosite pentru a încălca dreptul internațional în timpul ofensivei israeliene din Gaza, transmite Reuters.

Instanța a declarat că statul trebuie să se conformeze ordinului în termen de șapte zile și a respins o cerere a avocaților guvernului de a suspenda ordinul în așteptarea unui recurs la Curtea Supremă. Statul are la dispoziție opt săptămâni pentru a face apel împotriva deciziei.

„Este de netăgăduit că există un risc clar ca piesele F-35 exportate să fie folosite în încălcări grave ale dreptului umanitar internațional”, a declarat instanța.

Ofensiva masivă aeriană și terestră a Israelului în Fâșia Gaza, dens populată, a ucis peste 28.000 de palestinieni, potrivit autorităților sanitare ale enclavei conduse de Hamas, și a strămutat din casele sale cea mai mare parte din cei 2,3 milioane de locuitori.

Israelul neagă că a comis crime de război în atacurile sale asupra Fâșiei Gaza, care au urmat raidului transfrontalier al Hamas asupra sudului Israelului din 7 octombrie, în care 1.200 de israelieni au fost uciși și aproximativ 240 au fost luați ostatici.

Ministerul israelian al Apărării a refuzat să comenteze decizia tribunalului olandez.

Într-un caz judiciar separat, în ianuarie, Curtea Internațională de Justiție, instanța supremă a ONU, a ordonat Israelului să ia măsuri pentru a preveni actele de genocid în războiul său împotriva Hamas. Hotărârea a determinat noi apeluri din partea grupurilor pentru drepturile omului de a interzice exporturile de arme către Israel.

Procesul împotriva guvernului olandez a fost intentat de mai multe grupuri pentru drepturile omului, inclusiv de filiala olandeză a Oxfam, în decembrie anul trecut.

„Sperăm că această hotărâre va consolida dreptul internațional în alte țări, astfel încât cetățenii din Gaza să fie, de asemenea, protejați de dreptul internațional”, a declarat directorul Oxfam Novib, Michiel Servaes.

Victime civile inacceptabile

Într-o primă hotărâre din decembrie, o instanță inferioară olandeză nu a ordonat guvernului să oprească exporturile, chiar dacă a declarat că este probabil ca F-35 să contribuie la încălcarea legilor războiului.

Dar, în timp ce instanța inferioară a decis că statul are un grad mare de libertate în cântărirea aspectelor de politică pentru a decide cu privire la exporturile de arme, instanța de apel a declarat că astfel de preocupări nu au prevalat asupra riscului clar de încălcare a dreptului internațional.

Curtea de apel a declarat, de asemenea, că este probabil ca avioanele F-35 să fi fost folosite în atacurile din Gaza, ceea ce ar fi dus la pierderi inacceptabile de vieți omenești civile. Curtea a respins argumentul statului olandez potrivit căruia nu trebuia să facă o nouă verificare a permisului de export.

Olanda găzduiește unul dintre depozitele regionale de piese F-35 deținute de SUA, din care sunt distribuite țărilor care le solicită, inclusiv Israelului în cel puțin un transport efectuat din 7 octombrie până în prezent.

Judecătorul care a prezidat cazul, Bas Boele, a declarat că există o posibilitate ca guvernul olandez să permită exportul de piese F-35 către Israel în viitor, dar numai cu condiția strictă ca acestea să nu fie folosite în operațiuni militare în Gaza.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Pro FM
Mădălina Ghenea s-a despărțit de Grigor Dimitrov. Românca a rupt tăcerea în ziua de Paște „A fost cea mai...
Film Now
Suri Cruise, ca un model pe străzile din NYC, în pantaloni scurți, pulover și adidași. Fiica lui Tom Cruise...
Adevarul
Povestea unei fotografii tulburătoare din vreme de război. De ce erau așezați copiii „în poziția de rugăciune"
Newsweek
VIDEO Putin, umilit în Marea Neagră. Momentul când o dronă ucraineană distruge o navă de atac rusă
Digi FM
Reacţia unei tinere din Cuba când a ajuns prima dată în România: "Am crezut că acolo mor"
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiul lui Nicolas Cage, acuzat că și-a lovit mama. Femeia a fost fotografiată având un ochi vânăt și mai multe...