În Islanda e risc de erupție vulcanică „semnificativă”, după ce s-au înregistrat 900 de seisme. Mii de persoane au fost evacuate

Data actualizării: Data publicării:
imagine din dronă a unui vulcan activ
Locuitorii oraşului Grindavík au povestit că au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele la primele ore ale zilei de sâmbătă, după ce pământul s-a cutremurat, drumurile s-au fisurat, iar clădirile au suferit pagube structurale. Imagine a unui vulcan activ cu caracter ilustrativ. Foto: Profimedia Images

Circa 900 de seisme s-au înregistrat luni în sudul Islandei, au precizat autorităţile, număr care se adaugă miilor de cutremure ce au zdruncinat regiunea în ultimele săptămâni şi care ar putea fi urmate de o erupţie vulcanică „semnificativă”. Circa 4.000 de persoane au fost evacuate în timpul weekendului întrucât autorităţile s-au temut că magma s-ar putea ridica la suprafaţă şi ar putea lovi un oraş costier şi o staţie geotermală, informează Reuters, preluată de Agerpres.

„Avem această enormă nesiguranţă acum; se va produce o erupţie şi, dacă da, ce fel de pagube va face”, a declarat Matthew James Roberts, director al serviciului şi al diviziei de cercetare din cadrul Biroului meteorologic islandez.

Locuitorii oraşului Grindavík au povestit că au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele la primele ore ale zilei de sâmbătă, după ce pământul s-a cutremurat, drumurile s-au fisurat, iar clădirile au suferit pagube structurale.

Hans Vera, un belgian în vârstă de 56 de ani, care locuieşte în Islanda din 1999, povesteşte că locuinţa familiei lui s-a zgâlţâit constant.

„Nu stătea niciodată nemişcată, mereu tremura, aşa că nu aveai cum să dormi”, a declarat Vera, care în prezent se află la locuinţa cumnatei sale, într-o suburbie din Reykjavik.

„Nu doar rezidenţii din Grindavík sunt şocaţi de această situaţie, ci întreaga Islandă”, a precizat el.

Aproape toţi cei 3.800 de locuitori au reuşit să găsească cazare la membri ai familiei sau la prieteni şi doar 50-70 de persoane au apelat la centrele de evacuare, a precizat un oficial responsabil cu operaţiunea de salvare.

Câţiva evacuaţi au fost primiţi înapoi în oraş duminică pentru a-şi recupera bunuri precum documente, medicamente sau animale de companie, dar nu le-a fost permis să-şi conducă chiar ei vehiculele până la locuinţe.

„Trebuie să-ţi parchezi maşina la cinci kilometri de oraş, acolo sunt 20 de vehicule, vehicule uriaşe ale echipei de salvare, 20 de poliţişti, o mulţime de girofaruri, e ireal, de parcă ar fi o zonă de război sau ceva de genul, e cu adevărat ciudat”, a povestit Vera.

Peninsula Reykjanes este o zonă situată la sud-vest de capitală, cu o activitate vulcanică şi seismică intensă. În martie 2021, fântâni de lavă au erupt spectaculos dintr-o fisură în sol cu o lungime de 500-750 de metri din sistemul vulcanic Fagradalsfjall, aflat din regiune.

Activitatea vulcanică din zonă a continuat timp de şase luni în acel an, timp în care mii de islandezi şi turişti au vizitat regiunea. În august 2022, o erupţie cu durata de trei săptămâni s-a petrecut în aceeaşi regiune, urmată de o alta în iulie anul acesta.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri