Oameni evacuați din satul unde din fântâni ies gaze. La măsurători s-au constatat concentrații de până la 75% în unele zone

Data actualizării: Data publicării:
casa care a explodat in dolj
Este alertă în satul din Dolj care stă pe o pungă de gaze. În urmă măsurătorilor, în unele gospodării au fost descoperite concentrații de 100%. FOTO Captură Digi24

Este alertă în satul din Dolj care stă pe o pungă de gaze. În urmă măsurătorilor, în unele gospodării au fost descoperite concentrații de până la 75% în unele zone. Astăzi, acolo sunt așteptați reprezentați ai Agenției Naționale pentru Resurse Minerale.

"În urma măsurătorilor a rezultat o concentraţie de 74% CH4 în zona puţului, 5,5% CH4 în zona beciului locuinţei afectate şi 5,5% CH4 în zona anexei aflata la circa 5 m de puţ. La faţa locului zona este balizată, sub supravegherea unui echipaj IPJ Dolj", informează Prefectura Dolj.

Potrivit sursei citate, de sâmbătă până duminică, valorile au crescut în jurul puţului, respectiv s-au triplat, motiv pentru care prefectul judeţului Dolj, Dan Diaconu, a întrunit, duminică după-amiază, comisia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pentru a stabili ce măsurile care se impun.

Pompierii din cadrul ISU Dolj au început să facă măsurători privind eventuale emanaţii de gaze naturale în comuna Calopăr, după ce, vineri dimineaţa, a explodat o sobă, iar proprietarul s-a ales cu arsuri la nivelul feţei şi mâinilor.

Bărbat: "Fântâna a fost potabilă și la un moment dat au ieșit gaze. Am făcut sesizări la toate instituțiile, am fost la Craiova la gaze, da pe unde nu am fost. Peste tot am făcut sesizări, dar nu s-a luat nicio măsură."

Dumitru Chisăliță - expert în energie: "Cel mai probabil în acea zonă vorbim de o acumulare de gaze naturală în zăcăminte de mică adâncime. Este necesară o drenare în realizarea de foraje."

Dan Diaconu, prefectul de Dolj: "Se intenționează să se achiziționeze niște detectoare de gaz și să fie montate la fiecare locuitor din sat. Dacă va fi cazul, vom lua o hotărâre să îi relocăm."

Patru persoane din trei gospodării aflate în imediată apropiere a casei în care a avut loc explozia au fost deja evacuate. Până când problema va fi rezolvată, vor locui la rude.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri