Mii de locuri de muncă disponibile în Suedia, în toate domeniile, și niciun șomer dispus să le ocupe

Data actualizării: Data publicării:
stockholm

Suedia se confruntă cu o criză pe piața muncii, unde există mii de joburi disponibile, dar o lipsă accentuată de profesioniști și muncitori calificați dispuși să le ocupe, relatează Bloomberg.

Aflată în plină ascensiune economică, Suedia nu a reușește să acopere nevoia de profesioniști pe piața muncii. Chiar și după ce numărul migranților în ultimii trei ani, care a ridicat populația țării la peste 10 milioane, a atins cote maxime, companiile nu găsesc oameni dispuși să se angajeze.

Numărul locurilor vacante raportat la numărul celor care își caută un loc de muncă este cel mai disproporționat din ultimii 18 ani. Iar problema nu afectează doar anumite domenii: cifrele arată că între 12 și 15 sectoare de muncă au dificultăți în a angaja oameni calificați pentru posturile scoase la concurs, potrivit unei analize făcută de Public Employment Service.

Sunt disponibile peste 78.000 de joburi în construcții, educație, IT, sănătate, știință, instalații, transporturi, securitate, administrație, marketing și media, dar se caută și funcționari publici, asistenți sociali, avocați, economiști și designeri.

O lipsă a forței de muncă pune în pericol expansiunea economică a Suediei, avertizează Confederația Întreprinderilor Suedeze, care reprezintă peste 60.000 de companii din țară. Un studiu din luna iunie a arătat că peste 75% dintre aceste companii au dificultăți în procesele de recrutare, întrucât nu găsesc oameni potriviți.

Această lipsă a forței de muncă ar putea fi o veste bună pentru banca centrală Riksbank, care contează pe creșterile salariale pentru a mări inflația. În Suedia, salariile au crescut cu mai puțin de 3% anual, din 2012 încoace.

În momentul de față, există peste 300.000 de șomeri în Suedia, iar rata șomajului este de doar 3,9% printre cetățenii suedezi, cea mai scăzută din 2008 până acum, însă în rândul migranților rata șomajului atinge 22%.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri