India poate deveni a treia mare economie a lumii în viitorul apropiat, după ce a terminat 2023 cu o creștere economică record

Data publicării:
NOIDA, INDIA - AUGUST 8: Artisans making Indian tricolor in a factory in Noida Sector 6. Garment factories in Gautam Bud
Fabrică de confecții din Noida. Sursa foto: Profimedia Images

India a avut o creștere economică de 8,4% în ultimul trimestru din 2023, rămânând economia mare cu cea mai rapidă creștere economică din lume, informează BBC.

Premierul Narendra Modi a postat un mesaj pe rețeaua socială X, declarând că rezultatul arată "puterea economiei indiene și potențialul ei". India va organiza alegeri generale în 2024.

În următorii ani, India ar urma să depășească Japonia și Germania și să devină a treia mare economie a lumii. Rezultatul din ultimul trimestru din 2023 este cel mai bun din ultimele șase trimestre.

Cea mai importantă contribuție la rezultatul peste așteptări din trimestrul patru din 2023 a avut-o dezvoltarea sectorului de producție, care a crescut cu 11,6% în perioada menționată. Consumul, care prezintă aproape două treimi din PIB-ul Indiei, a crescut și el cu 3,5%.

Puterea de cumpărare a indienilor a fost afectată în 2023 de creșterea prețurilor produselor primare, precum ceapa, iar guvernul a introdus măsuri economice pentru a combate inflația.

În ultimii ani, Modi a crescut cheltuielile guvernamentale în domeniul infrastructurii și a oferit stimulente pentru a impulsiona producția de electronice, telefoane mobile, drone și semiconductori, pentru a ajuta India să fie competitivă pe piața internațională.

Joi, guvernul a dat undă verde pentru construcția a trei fabrici de semiconductori în valoare de 15 miliarde de dolari de către companii precum conglomeratul local Tata.

Între timp, sectorul agricol, care reprezintă 15% din economia de 3.700 de miliarde de dolari a Indiei, continuă să se confrunte cu dificultăți din cauza ploilor slabe.

Fondul Monetar Internațional estimează că economia Indiei va crește cu 6,5% în 2024, spre deosebire de China, a doua mare economie a lumii, pentru care estimează o creștere de 4,6%.

SUA este cea mai mare economie a lumii, înregistrând o creștere economică de 3,1% în ultimul trimestru din 2023. PIB-ul SUA se ridică la peste 27.000 de miliarde de dolari (2023).

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri