Înfrângere dură pentru socialiștii premierului Pedro Sanchez în alegerile municipale şi regionale în Spania

Data publicării:
Sanchez participates in a PSOE-Madrid event in Entrevías
Premierul Spaniei, Pedro Sanchez. Foto: Profimedia

Cu şase luni înainte de alegerile legislative, partidul socialist al premierului Pedro Sanchez a suferit o înfrângere dură la alegerile municipale şi regionale de duminică, din Spania, relatează AFP, potrivit News.ro.

Partidul Popular (de dreapta) a câştigat alegerile în cel puţin şase din cele zece regiuni care până acum erau controlate de Partidul Socialist Spaniol.

Preşedintele Partidului Popular (PP), Alberto Nunez Feijoo, a anunţat „un nou ciclu politic”. PP a făcut duminică „un pas uriaş” către postul de premier pentru Feijoo la sfârşitul anuluui, a afirmat preşedintele guvernului Andaluziei, Juan Manuel Moreno Bonilla, conducător al partidului.

Însă în afară de PP, alt mare câştigător este partidul de extremă dreapta Vox, deja a treia forţă politică în parlament. Acesta a obţinut peste 1,5 milioane de voturi la alegerile municipale (7,19 la sută), dublându-şi scorul în patru ani.

Sondajele anunţat o victorie a dreptei în dublul scrutin municipal şi regional, dar nimeni nu se aştepta ca Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol al lui Sanches să sufere o înfrângere atât de dură.

PP, care a făcut din alegerile de duminică un referendum cu privire la politica lui Pedro Sanchez, şi-a atins practic toate obiectivele. A obţinut cel mai mare număr de voturi la municipale – peste 7 milioane (31,5 la sută), cu aproximativ două milioane mai mult decât în urmă cu patru ani. Partidul Socialist a obţinut mai puţin de 6,3 milioane de voturi (28,1 la sută).

Pentru PP, reversul medaliei este reprezentat de faptul că va avea nevoie de susţinerea Vox pentru a guverna, iar acest partid de extremă dreapta se anunţă a fi un partener dificil.

Alegerile de duminică au avut loc în 8.131 de municipalităţi. La scrutinul municipal au fost aşteptaţi să voteze 35,5 milioane de spanioli, iar în alegerile regionale au votat 18,3 milioane de spanioli, scrutin privind adunări şi executive în 12 dintre cele 17 regiuni autonome ale Spaniei.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri