Învingătorul alegerilor din Finlanda vrea să facă alianță cu un partid extremist: "Nu există diferențe de nedepășit"

Data publicării:
Petteri Orpo, liderul partidului Coaliția Națională, vorbește la o conferință de presă din Parlamentul de la Helsinki, Finlanda, pe 27 aprilie 2023.
Petteri Orpo, liderul partidului finlandez Coaliţia Naţională. Foto: Profimedia Images

Învingătorul alegerilor legislative din Finlanda şi probabil viitorul premier Petteri Orpo a anunțat, joi, că vrea să formeze o coaliţie guvernamentală cu partidul de extremă-dreaptă Adevărații Finlandezi, care a obținut locul doi  în alegeri cu un mesaj anti-migrație, afirmând că nu există "diferențe de nedepășit" între cele două formațiuni.

Negocierile vor începe pe 2 mai iar la acestea vor participa Coaliția Națională (partidul condus de Petteri Orpo), Adevărații Finlandezi și alte două formațiuni mai mici de dreapta, scrie News.ro.

Cele patru partide însumează 108 din cele 200 de mandate ale Eduskunta (Parlamentul finlandez).

"Am ferma convingere că împreună cu aceste partide vom putea face cu adevărat reformele necesare şi că, inclusiv în vremuri dificile, va exista un spirit comun pentru soluţionarea problemelor", a spus Petteri Orpo.

Acesta avea două opţiuni în vederea formării unei coaliţii - fie să se alieze cu Partidul Social Democrat (SDP, centru-stânga) al premierului demisionar Sanna Marin, fie să se alieze cu Partidul Finlandezilor, cu care principalul subiect de divergenţă este migraţia.

"Există, bineînţeles, diferenţe între partide. Şi, desigur, aşa cum ştim, există probleme asupra cărora există aceste viziuni diferite", a spus Petteri Orpo.

"Noi am apreciat în mod colectiv că aceste probleme pot fi rezolvate. Nu există diferenţe de nedepăşit", a adăugat el.

Membrii coaliţiilor în Parlamentul finlandez moştenesc în mod tradiţional posturi de ministru, iar al doilea partid de la putere primeşte de obicei portofoliul Finanţelor.

Celelalte două partide din eventuala viitoare coaliţie sunt Partidul Creştin Democrat şi Partidul Suedofon, aliaţi tradiţionali ai dreptei finlandeze.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri