ISIS și tactica violului în masă. Mărturii cutremurătoare ale femeilor yazidi

Data actualizării: Data publicării:
safe

Termometrele indicau 40 de grade Celsius în ziua în care convoaiele de mașini negre ale jihadiștilor ISIS, cu farurile aprinse la orizont, au apărut dintr-o dată din praful apusului și au luat cu asalt districtul de poalele Muntelui Sinjar, nordul Irakului, dezlănțuind o baie de sânge în comunitatea yazidiților.

Era luna august 2014. Peste 9.500 de yadiziți au fost masacrați, în principal bărbați. Jihadiștii aveau alt plan pentru femeile yazidi: infernul sclaviei sexuale. Circa 6.800 de femei și fete aveau să fie răpite și duse în lagăre, tabere militare sau în locuințele combatanților Statului Islamic în zone din estul Siriei și vestul Irakului, unde au fost bătute, violate și vândute.

„Femeile yazidi din Sinjar nu își dădeau încă seama, dar luptătorii ISIS făceau o răpire în masă pre-planificată în scopul violului instituționalizat. Inițial, căutau femei nemăritate și fetițe peste vârsta de opt ani”, scrie într-un articol amplu din The Guardian, axat pe acest plan diabolic, Cathy Otten.

Așadar, violul ca inginerie socială, așa cum, în trecutul apropiat, în anii destrămării Iugoslaviei, cetnicii din Republica Srpska, sub conducerea generalului Ratko Mladici și la ordinele liderului entitătii sârbe pe teritoriul Bosniei-Herțegovina, Radovan Karagici, duseseră bosniace în „lagărele vioului”, unde erau violate pentru a fi însărcinate cu copii sârbi.

„Femeile yazidi se zgâriau cu unghiile pe corp”

Supraviețuitoarele care au reușit să fugă din lagărele ISIS își amintesc două sunete terifiante, după cum se arată într-un raport ONU: „teroarea abjectă de a auzi pași pe holuri și cheile deschizând lacăte”.

„Primele 12 ore de după capturare erau dominate de o teroare puternică. Selectarea oricărei fete era însoțită de țipete în timp ce erau trase cu forța din încăperi, iar mamele care încercau să le țină înăuntru erau bătute de către luptători. Femeile și fetele yazidi se zgâriau cu unghiile pe corp într-o încercare disperată de a deveni neatractive pentru potențialii cumpărători”, se mai precizează în raportul ONU citat de Cathy Otten.

Pentru a împiedica să fie violate, multe dintre femei s-au sinucis, spânzurându-se sau aruncându-se de pe clădiri.

Sclavia sexuală a fost folosită de ISIS și ca metodă de atragere de membri în organizația teroristă, un „îndulcitor” promis tinerilor furioși și frustrați sexual în momentul recrutării.

O aplicație de mesagerie sinistră

După ce erau capturate, mai notează Otten, femeile nu deveneau imediat sclavele luptătorilor, ci erau izolate o perioadă pentru a le fi înregistrate datele de identitate: „Femeile au fost vândute apoi pe piețe, fie pe cele electronice, printr-o aplicație de mesagerie telefonică mobilă, fie în halele unor piețe sau închisori la intervale orare predefinite”.

„Virgină. Frumoasă. 12 ani... Prețul ei a ajuns 12.500 de dolari și va fi vândută în curând”, astfel sunau mesajele sinistre pe care aplicația le trimitea potențialilor cumpărători.

"Într-o zi, ni s-au dat haine care arătau ca nişte costume de dans şi ni s-a spus să ne spălăm înainte să le îmbrăcăm. Jilan s-a sinucis în sala de baie", povestea în 2014 una dintre femeile yazidi răpite.

Altă captivă relata că sora ei şi cu ea luaseră decizia să se omoare noaptea, pentru a împiedica o căsătorie forţată, dar că alte două femei, care s-au trezit din cauza zgomotului, le-au împiedicat.

"Ne-am legat cu o eşarfă de gât, iar fiecare a tras de eşarfa celeilalte cât de tare a putut, însă eu am leşinat", a mărturisea Wafa, în vârstă de 27 de ani.

De-a lungul istoriei, yazidiții, o minoritate religioasă kurdofonă, au fost persecutați de lideri musulmani care le cereau să se converstească la Islam. În timpul dictaturii lui Saddam Hussein, yazidiții au fost ținta deplasărilor forțate de populație. În Irak, trăiesc în prezent circa 50.000 de yazidiți, în principal în regiunea Sinjar. Comunitățile restrânse din Turcia și Siria au emigrat, în general, în Europa. În Germania, locuiesc aproximativ 25.000 de yazidiți.

Până acum, nu a exista nicio misiune de salvare de mari dimensiuni a yazidiților captive în Irak sau Siria, nici din partea SUA, nici a forțelor irakiene sau kurde, mai scrie Cathy Otten.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri