Israel va rescrie versurile cântecului său propus la Eurovision pentru a-şi garanta participarea în concurs

Data publicării:
Eurovision Song Contest
Sursa foto: Profimedia Images

Israelul va modifica versurile cântecului cu care intenţionează să concureze la Eurovision pentru a elimina tot ceea ce ar putea fi perceput ca fiind politic şi a garanta astfel participarea sa, a anunţat duminică Radioteleviziunea de stat israeliană (KAN), informează AFP, potrivit Agerpres. 

După ce a ameninţat iniţial că se va retrage de la Eurovision dacă piesa „October Rain” nu va fi acceptată aşa cum a fost compusă iniţial, KAN a precizat într-un comunicat că s-a raliat în cele din urmă opiniei formulate de preşedintele israelian Isaac Herzog, care a sugerat „să se facă ajustările necesare”.

„KAN i-a contactat pe textierii celor două cântece selecţionate, 'October Rain', care a fost ales pe primul loc, şi 'Dance Forever', care s-a clasat pe locul al doilea, şi le-a cerut să adapteze textele, păstrând în acelaşi timp libertatea lor artistică”, a adăugat Radioteleviziunea israeliană.

Cântecul „October Rain” nu menţionează în mod explicit sângerosul atac terorist comis de Hamas pe 7 octombrie în sudul Israelului. Dar, potrivit companiilor mass-media şi observatorilor israelieni, versurile sale nu lasă loc niciunei îndoieli.

„Dansând în furtună/ Nu avem nimic de ascuns/ Du-mă acasă/ Şi lasă lumea în urmă/ Şi îţi promit că asta nu se va mai întâmpla niciodată/ Sunt încă ud de la ploaia din octombrie/ Ploaie de octombrie” - spune o strofă a acestui cântec.

După ce va primi textele modificate, Radioteleviziunea publică israeliană „va alege cântecul care va fi trimis” organizatorilor „pentru ca ei să aprobe participarea Israelului la concursul Eurovision”, au adăugat reprezentanţii KAN.

KAN va dezvălui pe 10 martie cântecul ce va fi ales. Cântăreaţa israeliană de origine rusă Eden Golan, în vârstă de 20 de ani, va reprezenta Israelul la concursul Eurovision, care se va desfăşura în acest an în oraşul Malmo din Suedia.

Mai multe ţări au cerut excluderea Israelului de la Eurovision 2024 pentru a protesta faţă de bilanţul războiului din Fâşia Gaza, declanşat pe 7 octombrie după atacul terorist comis de Hamas pe teritoriul isralian, care a dus la uciderea a 1.160 de oameni, potrivit unei numărători efectuate de AFP pe baza datelor oficiale israeliene.

Operaţiunile militare israeliene desfăşurate în semn de represalii pe teritoriul palestinian au făcut peste 30.400 de morţi, conform Ministerului Sănătăţii din cadrul Hamas.

Israelul a devenit în 1973 prima ţară non-europeană care a fost autorizată să participe la Eurovision, concurs pe care l-a câştigat de patru ori, inclusiv prin intermediul cântăreţei transgen Dana International, în 1998.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri