Joe Biden, la Vilnius: „Putin a crezut că NATO se va rupe, dar a greșit. Alianța e mai puternică și mai unită ca niciodată”

Data publicării:
joe biden la summitul nato de la vilnius din 2023
Joe Biden a susținut un ultim discurs la Vilnius, după summitul NATO. FOTO: Profimedia Images

Președintele SUA, Joe Biden, a susținut un ultim discurs la Vilnius, după încheierea summitului NATO. El a declarat că Vladimir Putin a crezut că NATO se va rupe după invazia Rusiei în Ucraina, însă „a greșit”, adăugând că Alianța este „mai puternică și mai unită ca niciodată”, potrivit Sky News.

„Putin a crezut că NATO se va rupe - a gândit greșit. NATO este mai puternică, mai energizată și mai unită ca niciodată”, a spus Joe Biden, în timpul discursului.

El a adăugat că Vladimir Putin a „pariat probabil că NATO se va rupe” atunci când a lansat invazia în Ucraina anul trecut.

„A crezut că liderii democrați vor fi slabi, dar a crezut greșit", a spus Biden, în timp ce era aplaudat de mulțimea de la Vilnius. De asemenea, președintele a mai explicat că el crede că SUA nu pot prospera fără o Europă sigură.

Președintele american a adus și un omagiu Ucrainei care și-a apărat teritoriul cu o „demnitate incredibilă”.

Joe Biden a mai subliniat ă „alegerile pe care le facem acum vor modela direcția lumii noastre pentru deceniile următoare”.

„Vom întoarce astăzi agresiunea necontrolată și goală pentru a descuraja potențialii agresori de mâine? Vom stopa criza climatică înainte de a fi prea târziu? Vom folosi noile tehnologii pentru a promova libertatea sau o vom diminua? Modul în care vom răspunde la aceste întrebări esențiale va determina literalmente tipul de viitor pe care îl vor avea copiii și nepoții noștri. Va fi nevoie de noi toți”, a mai spus acesta.

Discursul lui Joe Biden s-a concentrat pe conflictul din Ucraina și pe amenințările la adresa securității pe care acesta le reprezintă, dar a abordat și alte probleme mondiale, cum ar fi amenințarea schimbărilor climatice.

„Este reală, este serioasă, nu avem mult timp la dispoziție. Este cea mai mare amenințare pentru omenire”, a explicat Biden.

El spune că țările trebuie să „lucreze împreună” pentru a aborda schimbările climatice și pentru a împiedica ca acestea să „distrugă viitorul copiilor și nepoților noștri”.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri