Joe Biden se întâlnește, joi, cu prim-ministra Suediei și președintele Finlandei pentru a discuta de aderarea celor două țări la NATO

Data actualizării: Data publicării:
Joe Biden la coborârea din avion
Joe Biden, președintele Statelor Unite. Foto: Profiemdia Images

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, urmează să se întâlnească, joi, cu prim-ministra Suediei și cu președintele Finlandei pentru a discuta despre aderarea celor două țări la Alianța Nord-Atlantică, relatează Reuters.

„Acesta este un eveniment istoric, un punct de cotitură pentru securitatea europeană. Două țări cu o lungă tradiție a neutralității se vor alătura celei mai puternice alianțe militare defensive din lume”, a spus Jake Sullivan, consilierul pentru probleme de securitate națională de la Casa Albă.

Biden urmează să se întâlnească cu cei doi lideri înainte de prima sa călătorie în Asia în calitate de președinte al SUA.

Biden a făcut o prioritate din coalizarea Europei împotriva invaziei rusești din Ucraina. Totuși, aderarea Suediei și Finlandei s-a lovit de primul obstacol – opoziția liderului turc, Erdogan.

Sullivan a spus, miercuri, că guvernul SUA este încrezător că Turcia poate fi convinsă să accepte aderarea celor două țări.

Anterior, prim-ministrele Finlandei și Suediei au precizat că aderarea țărilor la NATO nu va însemna nici deschiderea de baze militare, nici desfășurarea de armament nuclear pe teritoriul lor.

Citiți și: Orașul de sub Helsinki. Finlandezii au construit un uriaș și elaborat sistem de tuneluri și buncăre sub capitală, de frica rușilor

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri