Jurnalistul american arestat în Rusia a fost inculpat oficial pentru spionaj. Evan Gershkovich riscă 20 de ani de închisoare

Data publicării:
journalist Evan Gershkovich
Jurnalistul Evan Gershkovich de la WSJ a fost arestat în Rusia, acuzat de spionaj. Foto: Profimedia

Jurnalistul american Evan Gershkovich, arestat în Rusia săptămâna trecută, a fost inculpat oficial pentru „spionaj”, vineri. Dacă va fi găsit vinovat, jurnalistul riscă o pedeapsă de 20 de ani de închisoare.

Potrivit Interfax, Gershkovich, corespondent al cotidianului Wall Street Journal (WSJ) care a lucrat în trecut şi pentru AFP, este urmărit în baza articolului 276 al Codului Penal rus.

Agenţia de presă TASS a informat la rândul său că jurnalistul a negat "categoric" acuzaţiile reţinute împotriva lui, transmite AFP, citată de Agerpres.

Serviciul Federal de Securitate rus (FSB) a anunţat la 30 martie că l-a arestat, la Ekaterinburg, pe cetăţeanul american Evan Gershkovich, pe care l-a acuzat de strângerea de informaţii secrete de stat despre o companie rusă din domeniul apărării.

Gershkovich este un reporter vorbitor de limbă rusă - născut în familia unor emigranţi sovietici în SUA (tatăl său fiind originar din Moscova, iar mama sa din Odesa) - în vârstă de 31 de ani şi cunoscut pentru rigoarea cu care îşi verifică informaţiile.

Publicaţia Wall Street Journal a respins acuzaţia că Evan Gershkovich spiona. Casa Albă a denunţat o arestare "inacceptabilă", iar purtătoarea de cuvânt a acesteia, Karine Jean-Pierre, a calificat drept "ridicolă" acuzaţia de spionaj.

Arestarea lui Gershkovich vine într-un context de represiune sporită în Rusia împotriva presei după ofensiva contra Ucrainei, care a tensionat foarte mult relaţiile dintre Moscova şi Washington.

SUA au acuzat în repetate rânduri Rusia că arestează în mod arbitrar cetăţeni americani pentru a-i folosi ca monedă de schimb şi pentru a recupera cetăţeni ruşi arestaţi în SUA.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri