Lavrov caută sprijin în Africa: Rusia „i-a sprijinit pe africani în lupta lor de eliberare de sub jugul colonialismului”

Data publicării:
Egyptian Foreign Minister Sameh Shokry (R) meets with his Russian counterpart Sergei Lavrov in his office in capital Cairo
Ministrul de Externe egiptean, Sameh Shokry (dreapta) l-a primit la Cairo pe omologul său rus, Serghei Lavrov. Foto: Profimedia

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, se va adresa Ligii Arabe - organizație cu sediul la Cairo - în timpul unei vizite pe care o face în capitala Egiptului, scrie BBC. Pornit într-un turneu în Africa, șeful diplomației de la Moscova vrea să obțină mai mult sprijin pentru țara sa, care se confruntă cu o ostilitate internațională după declanșarea invaziei în Ucraina.

La Cairo, Serghei Lavrov s-a întâlnit cu omologul său egiptean, Sameh Shoukry.

Egiptul are legături strânse cu Rusia, care îi furnizează grâu, arme și - până la începerea invaziei din Ucraina - turiști, mai notează BBC.

Egiptul este prima oprire a lui Lavrov, pornit într-un scurt turneu în Africa: Etiopia, Uganda și Congo-Brazzaville.

Într-un articol publicat de mai multe ziare locale înaintea vizitei sale, Serghei Lavrov a afirmat că țara sa întotdeauna „i-a sprijinit pe africani în lupta lor de eliberare de sub jugul colonialismului”.

Multe țări africane sunt grav afectate de lipsa cerealelor, cauzată de războiul din Ucraina

Ucraina și Rusia furnizează mai mult de 40% din cerealele Africii, potrivit datelor Băncii Africane de Dezvoltare.

Egiptul este un mare consumator de cereale din Ucraina. În 2019, a importat 3,62 milioane de tone, mai mult decât oricare altă țară.

Dar în articolul său Serghei Lavrov a respins acuzația că Rusia „exportă foamete” și a dat vina pe propaganda occidentală.

El a mai scris că sancțiunile occidentale impuse Rusiei au exacerbat „tendințele negative” pe piețele alimentare internaționale, care fuseseră provocate de pandemia de coronavirus.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri