Liderul grupării Stat Islamic a fost ucis. Organizația teroristă a numit un înlocuitor

Data actualizării: Data publicării:
luptator isis
Luptător al grupării teroriste Stat Islamic. Foto: GettyImges

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a anunțat, joi, într-o înregistrare audio postată pe Telegram, că liderului său Abu Al-Hussein al-Husseini al-Qourashi, a fost ucis în urma unei confruntări cu gruparea jihadistă Hayat Tahrir al-Sham (HTS), în nord-vestul Siriei, relatează AFP, potrivit News.ro.

Abu Al-Hussein al-Husseini al-Qourashi a fost ucis „în urma unei confruntări directe (...) într-o localitate în provincia Idleb” cu HTS, fosta aripă locală a Al-Qaida, care încerca să-l captureze, anunţă un purtător de cuvânt al SI într-o înregistrare audio publicată pe unul dintre canalele pe Telegram ale grupării. El nu precizează nici locul exact şi nici data morţii liderului SI.

Acesta pare a fi primul anunţ oficial al grupării cu privire la decesul liderului său de când preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus în aprilie că serviciile de informaţii turce l-au ucis în Siria.

Organizația teroristă l-a numit la şefia organizaţiei pe Abu Hafs al-Hashimi al-Quraishi, a mai spus purtătorul de cuvânt al grupării.

Stat Islamic, o umbră a organizaţiei care a condus cândva o treime din Irak şi Siria, nu a oferit niciun detaliu despre noul lider.

Mişcarea a atins apogeul în 2014, când şeful de la acea vreme, Abu Bakr al-Baghdadi, a declarat califat teritoriul pe care îl controla.

Gruparea a fost înfrântă de adversarii din ambele ţări, incluzând o coaliţie condusă de SUA, iar Baghdadi a fost ucis în timpul unei operaţiuni militare americane în Siria în 2019.

Abu Hussein al-Husseini al-Quraishi preluase conducerea în noiembrie 2022, după ce predecesorul său a fost ucis, tot în Siria. Membrii SI continuă să desfăşoare atacuri de insurgenţă atât în Siria, cât şi în Irak.

Coaliţia condusă de SUA, alături de Forţele Democratice Siriene (FDS, dominate de kurzi), continuă să efectueze raiduri împotriva SI în Siria.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri