Șefa Europol: Ameninţarea teroristă în Europa a crescut după atacul Hamas asupra Israelului

Data publicării:
Catherine De Bolle cu ochelari gesticuleaza
Șefa Europol, Catherine De Bolle, avertizează asupra riscurilor de atacuri teroriste în Europa. Foto: Profimedia

Riscul de atentate teroriste în Europa a crescut după atacul lansat de Hamas asupra Israelului pe 7 octombrie, avertizează șefa Europol, Catherine De Bolle. Ea a atras atenția și asupra existenței unor puncte comune între Hamas și rețelele teroriste Stat Islamic şi Al-Qaida.

Atacurile recente de la Bruxelles şi Paris au fost motivate de violenţele Hamas, a declarat Catherine De Bolle, directoarea Europol, vineri, la Haga.

„Ameninţarea teroristă a crescut după ce Hamas a atacat Israelul şi după riposta Israelului în Fâşia Gaza”, a spus De Bolle, potrivit dpa, preluată de Agerpres.

Ea a mai precizat că grupurile jihadiste reprezintă cea mai mare ameninţare.

Europol a observat, de asemenea, puncte comune clare între gruparea islamistă Hamas și organizaţiile Statul Islamic şi Al-Qaida.

Pentru Al-Qaida şi Statul Islamic, conflictul reaprins în Orientul Mijlociu reprezintă o oportunitate de a-şi spori din nou vizibilitatea pe plan internaţional, în timp ce Hamas vrea să-şi extindă influenţa dincolo de Palestina, a mai spus De Bolle.

Organizaţiile teroriste islamiste încurajează mai ales tinerii sau persoanele cu probleme de sănătate mintală să comită atacuri.

Internetul şi reţelele sociale sunt un instrument foarte important pentru ei, a spus De Bolle, precizând că imaginea făptaşilor care acţionează singuri trebuie corectată.

„Ei pot comite singuri atacurile, însă fac parte dintr-o comunitate pe internet”, a mai spus directoarea Europol.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri