Lituania extinde sancțiunile împotriva Kaliningradului după ce Rusia a amenințat-o cu „măsuri dure”

Data actualizării: Data publicării:
Gitanas Nauseda, președintele Lituaniei
Noile mărfuri rusești interzise de Lituania începând de luni includ cimentul, lemnul, alcoolul și alte produse chimice industriale bazate pe alcool. Foto: Profimedia Images

Lituania a anunțat luni că a extins restricțiile impuse asupra mărfurilor rusești care traversează țara în drumul lor spre exclava rusească Kaliningrad pe măsură ce sancțiunile UE deja anunțate își fac progresiv efectul, scrie Reuters.

Noile mărfuri rusești interzise de Lituania începând de luni includ betonul, lemnul, alcoolul și alte produse chimice industriale bazate pe alcool, potrivit unui purtător de cuvânt al autorității vamale lituaniene.

Rusia a amenințat vineri Lituania și Uniunea Europeană că va adopta „măsuri dure” împotriva lor dacă tranzitul de mărfuri spre și dinspre Kaliningrad nu va fi reluat „în următoarele zile”.

Rusia a întrerupt livrarea de gaze prin gazoductul Nord Stream pentru a efectua operațiuni de mentenanță care au loc anual. În mod normal, lucrările de întreținere ar trebui să țină de pe 11 iulie până pe 21 iulie, însă piețele internaționale, companiile și guvernele mai multor state sunt tot mai îngrijorate de posibilitatea ca Rusia să întrerupă aprovizionarea cu gaze dincolo de cele 10 zile planificate.

Kaliningrad Rusia graniță
Rusia a amenințat vineri Lituania și Uniunea Europeană că va adopta „măsuri dure” împotriva lor dacă tranzitul de mărfuri spre și dinspre Kaliningrad nu va fi reluat „în următoarele zile”. Foto: Profimedia Images

Problema Kaliningrad și găsirea unui compromis cu Rusia

Kaliningrad are graniță cu statele membre UE și NATO Lituania și Polonia, iar mare parte din comerțul de mărfuri din exclava rusească se realizează pe drumurile și căile ferate care traversează teritoriul Lituaniei.

Tranzitul anumitor mărfuri rusești în Kaliningrad a fost întrerupt începând cu data de 17 iunie în urma sancțiunilor impuse de UE împotriva acțiunilor Rusiei în Ucraina.

Oficialii europeni, cu sprijinul Germaniei, au încercat la finalul lunii iunie să ajungă la un compromis pentru a atenua conflictul legat de ceea ce rușii numesc o „blocadă” a Kaliningradului.

În ciuda acestor eforturi, Lituania are mari rețineri când se pune problema adoptări unor măsuri care ar putea fi văzute ca fiind niște concesii făcute în favoarea Moscovei, potrivit surselor Reuters.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri