Liz Truss a făcut o impresie dezastruoasă după o lună de mandat. Șefa guvernului UK, mai nepopulară decât a fost vreodată Boris Johnson

Data publicării:
Liz Truss la un podium inscripționat cu textul Getting Britain movement peste steagul regatului unit
Truss încearcă să-și reafirme autoritatea în partid și la șefia guvernului. Foto: Profimedia Images

La doar o lună de când a preluat conducerea guvernului britanic, Liz Truss a atins deja cote de popularitate mai scăzute decât predecesorul ei, Boris Johnson, și decât fostul lider al laburiștilor, Jeremy Corbyn, arată cel mai recent sondaj Yougov.

Doar 14% dintre britanici afirmă, acum, că au o impresie favorabilă despre şefa executivului, comparativ cu 26% între 21 şi 22 septembrie.

Aproape trei sferturi dintre cei chestionaţi, 73%, au o părere nefavorabilă despre Truss, iar dintre aceştia peste jumătate - 55% - au declarat că au o părere foarte nefavorabilă.

Aceste răspunsuri arată o impresie nefavorabilă netă de minus 59, adică un punctaj negativ la care nu au reuşit să ajungă nici Boris Johnson, care a atins doar minus 53, în iulie, nici Jeremy Corbyn, care a căzut la minus 55 în iunie 2019. Sondajul YouGov a fost realizat pe un eşantion de 1751 de adulţi britanici în perioada 1-2 octombrie, conform Agerpres.

Miercuri, în ultima zi a unui congres până acum haotic al Partidului Conservator - subminat la rândul său de disensiunile interne cu privire la politica care trebuie urmată pentru ieşirea din criză a Regatului Unit -, Liz Truss a încercat să-şi redobândească autoritatea.

„În aceste vremuri dificile, trebuie să acţionăm. Sunt hotărâtă să fac să avanseze Regatul Unit pentru a ieşi din furtună”, a spus Truss, într-un discurs neanunţat, de puţin peste o jumătate de oră, în faţa aleşilor şi militanţilor partidului său.

Truss încearcă să-și reafirme autoritatea în partid și la șefia guvernului

Şefa guvernului, care şi-a propus să înnoiască puterea conservatoare aflată de 12 ani în fruntea ţării, a subliniat că doreşte „încheierea ciclului de creştere slabă” şi şi-a susţinut obiectivul de „creştere a economiei britanice”. „Statu-quo-ul nu este o opţiune”, a insistat ea.

Încercând să-i reducă la tăcere pe membrii partidului său care o acuză că este deja „în afara jocului”, după abia o lună la putere, Truss şi-a reiterat din nou priorităţile: scăderea taxelor, îmbunătăţirea serviciilor de sănătate şi lupta împotriva imigraţiei ilegale.

Întreruptă pentru scurt timp de activişti ai ONG-ului Greenpeace care protestau împotriva încetării moratoriului asupra fracturării hidraulice decisă de guvernul său, şefa executivului britanic a reafirmat, de asemenea, pe larg în discursul său sprijinul Regatului Unit faţă de Ucraina invadată de Rusia.

De asemenea, prim-ministra şi-a apărat încă o dată abordarea bugetară „responsabilă”, în condiţiile în care „mini-bugetul” său prezentat pe 23 septembrie pentru a face faţă crizei costului vieţii a atras un val de critici pentru reducerile de impozite finanţate din datorie, iar lira sterlină s-a prăbuşit.

La presiunea propriei sale majorităţi, guvernul a renunţat, luni, la planurile care vizau reducerea cotei de impozitare pentru persoanele înstărite, o intenţie care a declanşat turbulenţe pe pieţele financiare şi o rebeliune în interiorul Partidului Conservator.

Acest viraj, sprijinit de ministrul de finanţe, Kwasi Kwarteng, a slăbit şi mai mult poziţia șefei guvernului, care s-a apărat, asigurând că „nu este o ruşine ca un lider să asculte”.

Miza este ridicată, într-un moment în care se vorbește inclusiv de declanșarea unei moțiuni de cenzură.

„Nu cred că membrii parlamentului, conservatori, dacă văd că sondajele continuă aşa, vor sta cu mâinile încrucişate fără să facă nimic”, a avertizat Grant Shapps, fost ministru al transporturilor și susținător al lui Rishi Sunak în competiția internă din vară.

Sondajele sugerează o victorie masivă a laburiștilor la următoarele alegeri

Câteva voci s-au ridicat în cadrul majorităţii conservatoare pentru a-i reaminti lui Liz Truss să nu se îndepărteze prea mult de programul lui Boris Johnson, care în decembrie 2019 le-a adus conservatorilor un triumf fără precedent în alegeri.

Următoarele alegeri sunt aşteptate în mai puţin de doi ani, iar opoziţia laburistă, condusă de Keir Starmer, mai centrist decât predecesorul său Jeremy Corbyn, pare să fi ieşit întărită după congresul propriu de la sfârșitul lui septembrie.

Un sondajul YouGov publicat marţi a arătat că 39% dintre britanici îi consideră pe conservatori „foarte” orientaţi spre dreapta, în creştere cu 12 puncte în două luni, iar un alt sondaj le-a acordat laburiştilor 33 de puncte de avans asupra conservatorilor, ceea ce nu s-a mai întâmplat de la sfârşitul anilor 1990 şi venirea la putere a lui Tony Blair (1997 - 2007).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Pro FM
Mădălina Ghenea s-a despărțit de Grigor Dimitrov. Românca a rupt tăcerea în ziua de Paște „A fost cea mai...
Film Now
Suri Cruise, ca un model pe străzile din NYC, în pantaloni scurți, pulover și adidași. Fiica lui Tom Cruise...
Adevarul
Povestea unei fotografii tulburătoare din vreme de război. De ce erau așezați copiii „în poziția de rugăciune"
Newsweek
VIDEO Putin, umilit în Marea Neagră. Momentul când o dronă ucraineană distruge o navă de atac rusă
Digi FM
Reacţia unei tinere din Cuba când a ajuns prima dată în România: "Am crezut că acolo mor"
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiul lui Nicolas Cage, acuzat că și-a lovit mama. Femeia a fost fotografiată având un ochi vânăt și mai multe...