Lovitură majoră pentru FSB. FBI a descoperit o rețea uriașă de computere folosite de hackeri ruși pentru a spiona 50 de țări

Data publicării:
barbat cu hanorac cu gluga in fata unor calculatoare
Atac cibernetic la Camera Deputaților. Buletinul lui Ciolacu a ajuns pe mâna hackerilor. Foto: GettyImages

FBI a descoperit o rețea de computere piratate pe care spionii ruși le-au folosit timp de ani întregi pentru a fura informații sensibile din cel puțin 50 de țări, inclusiv membre NATO, relatează CNN.

Acțiunea este o lovitură majoră pentru serviciul național de informații al Rusiei, FSB, care ar fi folosit instrumentul sofisticat de piratare pentru a se infiltra în agențiile diplomatice și militare ale SUA și ale altor țări occidentale timp de aproape două decenii. Este cea mai recentă acțiune a Departamentului de Justiție, care țintește mai agresiv rețelele de spionaj și criminalitate străine, folosind instrumente FBI personalizate.

FBI a folosit un ordin judecătoresc pentru a întrerupe accesul rușilor la rețeaua de calculatoare din SUA pe care hackerii o foloseau pentru a prelua informațiile furate din întreaga lume și a le trimite apoi în Rusia, au declarat oficialii americani. Agenția americană e convinsă că FSB nu ar mai putea folosi din nou această rețea.

Ambasada Rusiei la Washington nu a răspuns solicitării CNN pentru comentarii.

Grupul rus de hackeri vizat de FBI, cunoscut sub numele de Turla, este considerat de experți una dintre unitățile de spionaj cibernetic de elită ale serviciilor de informații rusești. Instrumentele grupării sunt asociate cu o mare breșă de securitate a rețelelor militare americane de la mijlocul până la sfârșitul anilor 1990 și cu un atac asupra rețelei de calculatoare a Comandamentului Central al SUA în 2008.

În ultimii ani, hackerii au pătruns în rețelele ministerelor de externe și ale parlamentelor din Europa de Est pentru a colecta informații despre adversarii rușilor.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri