Lupte grele în Sudan. Războiul dintre cei doi generali ia amploare, la o lună de la începutul bătăliei pentru putere

Data publicării:
Conflictul în care a fost aruncat Sudanul, una dintre ţările cele mai sărace din lume, este o „adevărată catastrofă”, a declarat ONU
Conflictul în care a fost aruncat Sudanul, una dintre ţările cele mai sărace din lume, este o „adevărată catastrofă”, a declarat ONU. Foto: Profimedia Images

Atacurile aeriene și focurile de artilerile s-au intensificat brusc în capitala Sudanului, marți dimineața, la mai bine de o lună de la începutul bătăliei pentru putere între cei doi generali, Abdel Fattah al-Burhan, care conduce de facto Sudanul de la lovitura de stat din octombrie 2021, şi liderul Forţelor de Sprijin Rapid, Mohamed Hamdan Daglo.

Exploziile au zguduit din nou Sudanul, marți. Bombardamentele au putut fi auzite în sudul Khartoum-ului, dar și în orașele vecine Bahri și Omdurman, puternic atacate în toiul nopții, relatează Reuters.

În noaptea de duminică spre luni, șeful armatei a început o epurare în cadrul forțelor de securitate, al Băncii Centrale și al ministerelor. Cel mai important, el a anunțat înghețarea tuturor conturilor bancare ale RSF, cunoscut pentru imperiul său de afaceri în domeniul exploatării aurului.

Ca răspuns, generalul Daglo i-a promis adversarului său, într-o înregistrare audio, că va fi „judecat rapid și spânzurat într-o piață publică”, scrie boursorama.com.

Luptele dintre armată și forțele paramilitare au declanșat tulburări în mai multe părți ale țării, în special în regiunea de vest a Darfur, dar sunt concentrate în Khartoum.

În Khartoum, raidurile aeriene și tirurile de artilerie grea nu s-au oprit de o lună. Cei cinci milioane de locuitori sunt practic lipsiți de apă și electricitate, iar în Darfur, în vest, familiile sunt blocate în casele lor, fără a putea ieși să cumpere alimente de teama gloanțelor rătăcite.

În această regiune, unde armele abundă de la războiul care a ucis aproximativ 300.000 de persoane în anii 2000, armata, paramilitarii, luptătorii tribali și civilii înarmați se ciocnesc peste tot.

Luptele dintre armata generalului Abdel Fattah al-Burhane și forțele paramilitare de sprijin rapid (Rapid Support Forces – RSF) ale generalului Mohamed Hamdane Daglo s-au soldat cu aproape o mie de morți și cu aproximativ un milion de persoane strămutate și refugiate.

Conflictul în care a fost aruncat Sudanul, una dintre ţările cele mai sărace din lume, este o „adevărată catastrofă”, a declarat ONU.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri