32 de persoane arestate în Venezuela pentru „conspiraţie” împotriva preşedintelui Maduro

Data actualizării: Data publicării:
Tarek William Saab face declaratii
Procurorul general Tarek William Saab a spus că „toţi deţinuţii au făcut mărturisiri”. Foto: Profimedia

Autorităţile venezuelene au arestat 32 de persoane, civili şi militari, acuzaţi de „trădare de patrie” în cadrul a „cinci conspiraţii” pentru asasinarea preşedintelui Nicolas Maduro, a anunţat luni procuratura. notează AFP.

„Toţi deţinuţii au făcut mărturisiri şi au dezvăluit informaţii despre planurile împotriva majorităţii poporului venezuelean şi a societăţii democratice”, a declarat presei procurorul general Tarek William Saab.

Procurorul general, fidel al guvernului, a făcut cunoscut că alte 11 persoane, printre care activişti pentru drepturile omului, jurnalişti şi militari în exil, fac obiectul unor mandate de arestare.

Fără a intra în detalii, preşedintele Maduro a vorbit deja despre aceste comploturi în timpul discursului său anual adresat naţiunii săptămâna trecută. Maduro denunţă în mod regulat comploturi împotriva lui, acuzând frecvent Statele Unite, opoziţia sau traficanţii de droguri columbieni.

Pe lângă Maduro, ministrul apărării, generalul Vladimir Padrino, s-a numărat printre presupusele ţinte, potrivit procurorului.

Ministrul a spus că ancheta a fost ţinută secretă, deoarece a fost concomitentă cu „negocierile” purtate cu Statele Unite, care au dus la eliberarea unor deţinuţi americani în Venezuela şi relaxarea sancţiunilor impuse de Washington.

Generalul Padrino a acuzat „extrema dreaptă venezueleană” - guvernul se referă astfel regulat la opoziţie - că se află la originea acestor comploturi şi că beneficiază de „sprijinul” CIA şi al agenţiei antidrog americane, DEA.

Referindu-se la aceste „cinci conspiraţii”, procurorul Saab a detaliat-o în special cea numită „Banderola albă” vizând, potrivit acestuia, „lansarea unei escaladări a actelor teroriste pentru a atenta la viaţa” preşedintelui Maduro la începutul anului, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Şapte persoane au fost plasate în arest, iar printre persoanele căutate se numără Tamara Suju, avocată pentru drepturile omului exilată în Cehia, şi Sebastiana Barraes, jurnalistă specializată în actualitatea militară.

În cadrul acestui dosar, procuratura a difuzat o înregistrare video în care unul dintre acuzaţi o menţionează pe opozanta Maria Corina Machado, care a câştigat primarele opoziţiei pentru alegerile prezidenţiale de la sfârşitul anului.

Numele său a fost ascuns de un „bip”, dar numele său poate fi citit clar pe buzele acuzatului. „Vor avea loc noi arestări”, a avertizat Saab, fără să o menţioneze pe Maria Machado.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri